In theatershow van Blaudzun zijn steden vriend en vijand: 'Ook Utrecht kan eenzaam zijn'

'In de theatershow zullen waarschijnlijk een paar nieuwe liedjes te horen zijn'
'In de theatershow zullen waarschijnlijk een paar nieuwe liedjes te horen zijn' © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose
Utrecht - De meeste mensen kennen zijn muziek van festivals. Biertje in de hand, zonnetje op de bol en een beetje meedeinen op de muziek. Maar zanger Blaudzun verruilt binnenkort de drukke festivals voor zalen met muisstille bezoekers: hij gaat het theater in.
Blaudzun gaat met zijn muziek het theater in

De naam 'Blaudzun' is gekozen omdat zanger Johannes Sigmond het zo'n prachtige achternaam vond van de Deense profwielrenner Verner Blaudzun. Sigmond is fervent wielerfan, moet je weten. Hij mist geen koers. Zo verklapte hij dat ook tijdens de komende theatertour backstage áltijd de koers aan zal staan.

Wat daar anders aan is? "Het simpele feit dat mensen zitten", legt de zanger uit. "Dat is echt een verschil. Het is kleiner, intiemer. Ik kan ook ineens praten met mijn publiek. Daar heb ik echt heel veel zin in. En in zo'n intieme setting, maak je de liedjes ook anders. Die steek je in een ander jasje. Het is eigenlijk heel relaxed."
Blauzun  in de Mailmenstudio in Utrecht.
Blauzun in de Mailmenstudio in Utrecht. © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose

NY-Rio-Berlin

Drie wereldsteden - New York, Rio de Janeiro en Berlijn - vormen de naam van zijn nieuwe show. "Het hadden misschien ook andere steden kunnen zijn", zegt Blaudzun. "De stad moet je hier zien als een mens. Als een vriend die je kan omarmen bijvoorbeeld, maar ook als vijand. Het kan namelijk ook heel eenzaam zijn, zo'n stad. Ja, ook Utrecht. Ook al starten hier legio liefdes en vriendschappen, er zijn ook veel eenzame mensen".
Johannes houdt van steden: "Je kunt er in verdwijnen als je troost zoekt, maar de stad spuugt je ook uit als je moe en versleten bent". En hoewel Johannes de stad dus negatieve, haast boosaardige elementen toedicht, wordt de theatershow niet zwaar. Lachend: "Zwaar? Oh nee, zeker niet. Het wordt een show met veel mooie liedjes, waarna je hopelijk verkwikt weer naar buiten loopt".

De theatershow NY-Rio-Berlin is onder andere te zien op 7 maart in Het Klooster in Woerden. Meer speeldata staan op de site van Blaudzun.

Dit verhaal komt uit het kunst- en cultuurprogramma Route C van RTV Utrecht