NS: bijna driehonderd aanvragen voor chroom-6-schaderegeling

© RTV Utrecht / Niels Drost
Utrecht - Bij de NS waren eind vorig jaar 231 aanvragen gedaan voor de chroom-6-schaderegeling van de spoorwegen. Dat staat in het jaarverslag van het Utrechtse spoorbedrijf. Volgens een woordvoerder van de NS is het aantal inmiddels opgelopen tot "tegen de driehonderd".
De regeling is eind november in het leven geroepen voor (oud-)medewerkers met gezondheidsproblemen die ze denken te hebben opgelopen door blootstelling aan de gevaarlijke stof tijdens hun werk. In de eerste week waren er 77 aanmeldingen.
Het bedrijf reageerde met het aanbod op een onderzoek van het RIVM. Daaruit bleek dat medewerkers van NS-werkplaatsen jarenlang onvoldoende werden beschermd tegen chroom-6. Die stof werd decennialang verwerkt in verf waar treinstellen mee werden geschilderd, omdat het roestvorming tegengaat.
Onder meer bij het verwijderen van oude verflagen kunnen mensen vervuilde stofdeeltjes inademen. Daardoor kunnen ze ernstig ziek worden. Chroom-6 kan onder meer diverse soorten kanker en longziekten veroorzaken.
Gedupeerden die de vergoeding krijgen toegewezen, krijgen een bedrag tussen de 5300 euro en 42.700 euro. De hoogte van het bedrag is onder meer afhankelijk van de ernst van de ziekte.