Drie Polen veroordeeld tot taakstraf en schadevergoeding voor bezopen geweld tegen maaltijdbezorgers

© RTV Utrecht
Utrecht - Drie dronken Polen die vier maanden geleden in Utrecht een maaltijdbezorger in elkaar sloegen, zijn door de rechtbank vrijgesproken van poging tot doodslag. Wel zijn ze volgens de rechtbank schuldig aan openlijke geweldpleging tegen de maaltijdbezorger en diens broer, die hem te hulp kwam.
Twee van de verdachten kregen een taakstraf van 170 uur opgelegd, nummer drie moet voor straf 150 uur werken. Daarnaast moeten zij de twee slachtoffers samen respectievelijk 500 euro en 250 euro schadevergoeding betalen. De straf valt lager uit dan de eis van de officier van justitie. Die vroeg om celstraffen, maar volgens de rechtbank komt dat niet overeen met straffen in vergelijkbare zaken.

Gered door omstanders

De maaltijdbezorger werd in de vroege ochtend van 2 oktober in de Koekoekstraat aangevallen door de drie Polen, die net uit een café kwamen waar ze fors hadden gedronken. Hij werd hard tegen zijn hoofd geslagen en tegen zijn lichaam getrapt. Toen zijn broer, die ook maaltijdbezorger is, te hulp schoot werd ook hij aangevallen.
Volgens de verdachten verdedigden zij zichzelf en waren de bezorgers begonnen. Maar uit getuigenverklaringen blijkt volgens de rechtbank het tegendeel. Er was bovendien geen enkele aanleiding voor het geweld tegen de slachtoffers en als omstanders niet hadden ingegrepen, had het voor hen veel erger kunnen aflopen.
De verdachten stopten ook pas met schoppen en slaan toen zij werden tegengehouden door omstanders. Zij renden weg toen zij de politie hoorden aankomen en lieten een van de slachtoffers gewond op straat achter.

Belediging agenten

Een van de Polen is volgens de rechtbank ook schuldig aan belediging van politiemensen. Bij zijn aanhouding riep hij "Heil Hitler, heil Hitler" en "Fuck you, kurwa (hoer)", tegen hen .
Twee van de Polen zaten nog in hun proeftijd van eerdere veroordelingen. Voorwaardelijke straffen van respectievelijk 4 weken en 1 week cel zullen zij nu alsnog moeten uitzitten.