Bevrijdingsfestival Utrecht gaat niet door vanwege financiële risico’s: 'Dit doet pijn'

Utrecht - Het Bevrijdingsfestival Utrecht op 5 mei gaat niet door. De financiële risico’s zijn te groot om het evenement in Park Transwijk door te laten gaan, heeft het bestuur gesloten. Het programma in onder andere TivoliVredenburg en Bibliotheek Utrecht gaat wel door.
Het Bevrijdingsfestival Utrecht kampt al jaren met financiële problemen. Die worden volgens het bestuur veroorzaakt door de nasleep van de coronacrisis, stijgende inflatie, fors gestegen loonkosten, krapte op de arbeidsmarkt en tekorten aan materialen.
Dit heeft geleid tot een kostenstijging van 30 procent, die de organisatie niet kan en wil doorberekenen met toegangskaarten of door de consumptieprijs te verhogen. De Bevrijdingsfestivals zijn er voor iedereen en daarom gratis toegankelijk. Dat wil de organisatie zo houden.
Voorzitter Jarrel Beets vindt het 'spijtig' dat festival niet door kan gaan, juist nu de vrijheid onder de druk staat. "Ondanks alle inspanningen is het ons als stad en provincie niet gelukt om gezamenlijk genoeg financiering bij elkaar te krijgen. Ik hoop dat we met partners voor de komende jaren het festival wel mogelijk kunnen maken."
Om de eventuele tegenvallende inkomsten te dekken was nog 50.000 euro aan reserve nodig. Omdat het festival afhankelijk is van horeca-inkomsten, die sterk afhangen van de weersomstandigheden, is de organisatie sinds afgelopen zomer intensief in gesprek gegaan met partners voor oplossingen. Die zijn dus niet gevonden. Directeur Manja Kerstholt: "Dat we na 29 edities geen Bevrijdingsfestival in Utrecht kunnen organiseren doet pijn. Het festival is een begrip voor velen die hier hun eerste festivalervaring hebben opgedaan."
De gemeente Utrecht wilde niet garant staan voor eventuele verliezen, maar wijst erop dat het wel 50.000 euro aanvullende subsidie heeft vrijgemaakt en toegezegd aan het Bevrijdingsfestival, net als de provincie Utrecht. Dit bedrag zou bovenop de 160.000 euro aan reguliere subsidie vanuit de gemeente en provincie komen.
"Helaas bleken ook deze aanvullende middelen niet voldoende om het festival door te laten gaan", aldus de gemeente. "Wij gaan er vanuit dat de organisatie de handschoen oppakt om vanaf 2024 een succesvolle doorstart te kunnen maken en daarvoor een solide en meerjarig plan maakt. Daarmee hopen we in de toekomst het festival binnen onze stad te kunnen blijven huisvesten."
Ook andere bevrijdingsfestivals in nood
Ook andere bevrijdingsfestivals verkeren in serieuze financiële problemen. Groningen moet inkrimpen en mag geen entreegeld meer vragen. Een aantal festivals heeft een noodkreet op sociale media geplaatst onder de titel "Neem vrijheid niet voor lief. Neem Bevrijdingsfestivals niet voor lief." Ze wijzen erop dat er geen extra ondersteuning komt vanuit het Rijk en dat hun toekomst "aan een zijden draadje" hangt.
De bevrijdingsfestivals worden elk jaar op 5 mei georganiseerd door zelfstandige organisaties onder de vlag van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Er zijn veertien festivals: één in elke provincie, één in Amsterdam en één in Den Haag. Vorig jaar hadden de festivals al moeite met gestegen kosten van personeel en materiaal. Ook viel het aantal bezoekers op sommige festivals tegen. Groningen ging bij wijze van proefproject kaartjes verkopen voor 5 euro. Dat is echter niet goed bevallen want er kwamen minder bezoekers. De veertien festivals hebben nu besloten dat de festijnen gratis blijven, ook al omdat "vrijheid voor iedereen toegankelijk moet zijn."
De festivals zijn in overleg met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en zoeken ook naar andere partijen die willen meedenken en ondersteunen. "Wij willen doorgaan, zodat we ook in de toekomst kunnen dansen, zingen en leren op de dag dat we vrijheid vieren."