Prinses Máxima Centrum in open brief: levensbedreigende situaties als kinderhartchirurgie moet sluiten

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
Utrecht - Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht komt in een open brief op voor het UMC Utrecht. Dat ziekenhuis dreigt in de toekomst geen hartoperaties bij kinderen meer te mogen uitvoeren door een besluit van minister Ernst Kuipers. Daardoor is volgens het Prinses Máxima Centrum de gezondheid van kinderen ernstig in gevaar.
Kuipers wil terug van vier ziekenhuizen die dit soort operaties doen naar twee. Concentratie van deze zeer specialistische zorg zou beter zijn voor de kwaliteit. De minister maakte vorige week bekend dat hij wil dat Leiden en Utrecht op termijn hun afdelingen sluiten. De afdelingen in Groningen en Rotterdam blijven dan open.
Het besluit leidt niet alleen tot grote onrust bij het UMC Utrecht, maar ook bij het naastgelegen Prinses Máxima Centrum. De twee ziekenhuizen zijn door middel van een loopbrug met elkaar verbonden en werken intensief samen. Een deel van de kinderen heeft namelijk een tumor die zich dicht bij het hart bevindt, of heeft naast kanker ook een hartkwaal.
Als er moet worden samengewerkt met ziekenhuizen die een stuk verderop liggen, komt de gezondheid van kinderen volgens het centrum in gevaar. "Hoe eenvoudig het ook lijkt om dit in samenwerking met een centrum buiten Utrecht te organiseren, dit is een onjuist uitgangspunt. Het zal levensbedreigende situaties opleveren voor kinderen die behandeld worden voor kanker", schrijven de medisch specialisten van het Prinses Máxima Centrum in de brief.
Ze benadrukken daarbij dat verschillende specialisten die nu in het UMC werken ook essentieel zijn voor het Prinses Máxima Centrum, zoals de kindercardiochirurg en de kindercardio-anesthesioloog. "Spoedindicaties waarbij dit cardio thoracaal team noodzakelijk is, komen gemiddeld wekelijks voor."

Acties

Het UMC Utrecht liet eerder al weten zich niet neer te leggen bij het besluit van Kuipers. Het ziekenhuis werkt momenteel aan een zienswijze om Kuipers ervan te overtuigen dat de Utrechtse afdeling absoluut niet dicht mag en beraadt zich nog op andere mogelijke acties.
Het ziekenhuis in Leiden heeft inmiddels aangegeven naar de rechter te zullen stappen als de minister doorgaat met het sluiten van hun afdeling kinderhartchirurgie. Een woordvoerder van het UMC Utrecht kan nog niet zeggen of zij dit voorbeeld volgen. Het ziekenhuis wil eerst het debat in de Tweede Kamer afwachten. Morgen bespreekt de minister zijn keuze voor Groningen en Rotterdam met de Kamer.
Eerder vandaag boden bezorgde ouders een petitie aan in Den Haag. Ze roep daarmee de minister op zijn besluit te herzien.