OM: 33-jarige Utrechter dwong meisje (15) tot (webcam)seks met anderen en ving daar zelf geld voor

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Utrecht - Het Openbaar Ministerie eist drie jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen een 33-jarige Utrechter die wordt verdacht van seksuele uitbuiting van een 15-jarige meisje uit Driebergen. Hij zou haar gedwongen hebben tot (webcam)seks met anderen en verdiende daar zelf geld aan.
De man liep nog in zijn proeftijd voor twee eerdere veroordelingen in vergelijkbare zaken, toen hij via een chatgroep van de berichtendienst Telegram contact kreeg met het kwetsbare meisje. Nadat hij haar vertrouwen had gewonnen, zou hij het meisje hebben overgehaald om seksueel getinte foto's en filmpjes van zichzelf te maken. Die verkocht hij via Snapchat. Vervolgens zou hij haar onder druk hebben gezet om webcam-seks met klanten te hebben en uiteindelijk ook echte seks. Het geld dat deze mensen daarvoor betaalden, verdween in de zakken van de man.

Chantage

Volgens de officier van justitie chanteerde Utrechter Y.E. het meisje met een filmpje dat hij zonder haar medeweten had gemaakt, toen zij bij een van hun eerste ontmoetingen vrijwillig seks met hem had. Hij dreigde het filmpje en al het materiaal dat hij van haar had, met naam en toenaam, te openbaren als ze niet meewerkte of wilde stoppen. Haar ouders, school en sportclub zouden het dan te zien krijgen. Toen ze er begin vorig jaar ten einde raad met een vriendin over sprak, moedigde die haar aan om naar de politie te gaan.
Het slachtoffer zat erg slecht in haar vel en voelde zich eenzaam toen zij in september 2021 contact met E. kreeg. De verdachte gebruikte op internet de naam Silence en zei dat hij 20 jaar oud was. Hij deed zich volgens de officier van justitie heel even voor als "liefdevol luisterend oor", met wie het meisje allerlei intieme details over haar leven deelde. Zij kreeg daardoor gevoelens voor hem. Omdat zij had gezegd ze geld nodig had, kwam hij al snel met het idee om seksueel getinte foto's van haarzelf te verkopen. "Ik heb KK veel klanten, mensen betalen er vet veel geld voor: 50 euro per sessie", chatte hij.
"Ja hallo, ik ben maar 15 hè", reageerde het meisje. Ze hield de boot nog even af, maar bezweek uiteindelijk toch onder de druk die E. op haar uitoefende. Hij zou alles regelen en zij zouden de opbrengst delen. Onder de naam 'Stella Geila' maakte de verdachte een Snapchat-account aan, waarop klanten haar foto's konden bestellen en live-sessies konden boeken. Hij kocht lingerie en seksspeeltjes; maakte prijslijsten en regelde betaalverzoeken. Het geld liet hij op zijn eigen rekening storten, met onschuldig ogende omschrijvingen als "lunch, boodschappen en Sinterklaas".

Afspraakjes in seniorenflat

Ruim een maand na hun eerste ontmoeting regelde E. via Markplaats een kamer waar het meisje haar eerste echte klant zou ontmoeten. De bewoner van een seniorenflat in Delft stelde daarvoor zijn slaapkamer beschikbaar. Terwijl het meisje bij de klant seksuele handelingen verrichtte, zat E. met de bewoner in de huiskamer en gluurde hij door een kier naar binnen. Toen het meisje 60 euro van de klant kreeg, rende hij naar binnen en pakte het geld.
Van eerlijk delen is het nooit gekomen. Van de kleine 5000 euro die het meisje in vijf maanden tijd zou hebben verdiend, kreeg zij ondanks herhaaldelijk vragen geen cent. De man kwam voortdurend met smoesjes waarom hij haar niet kon betalen.

Enorme impact

"Stress door elke keer dwingende en boze appjes. Hij dreigde voortdurend het online te gooien. Ik wilde het niet doen, voelde me vies", zegt het meisje in haar slachtofferverklaring. En: "Hij ging over al mijn grenzen heen, heeft mijn vertrouwen geschaad. Ik ging steeds negatiever over mezelf denken." Zij heeft nog steeds last van de psychische gevolgen en schaamte voor alles wat er door toedoen van E. met haar is gebeurd. Haar advocaat wil dat de verdachte haar een schadevergoeding van bijna 15.000 euro betaalt, waarvan een kleine 5000 euro die met haar foto's en filmpjes werd verdiend.
"Het verwerven, nieuwsgierig maken, faciliteren, inpalmen, onder druk zetten en chanteren." Volgens de officier van justitie is de ontwikkeling van het contact tussen de verdachte en het slachtoffer op de voet te volgen als je alle chats tussen twee leest. De verdachte was volgens haar onvoorspelbaar en werd boos als mannen minder gaven dan hij wilde hebben.
Een psychiater en psycholoog die hem onderzochten, stellen dat hij verschillende stoornissen heeft die het gevaar op herhaling groot maken als hij niet wordt behandeld. Zij adviseren een tbs maatregel met voorwaarden, maar dat vindt het OM te vrijblijvend. Op het moment dat hij in zijn proeftijd zat voor een vergelijkbare zaak, ging hij opnieuw in de fout. En terwijl hij een nieuw slachtoffer maakte, leidde hij zijn behandelaars volgens het OM geraffineerd om de tuin. Om de maatschappij zoveel mogelijk tegen hem te beschermen, is volgens het OM tbs met dwangverpleging noodzakelijk.

Smoesjes

De verdachte verdraaide tijdens de zitting de meeste feiten en probeerde overal onderuit te komen. Van enig medeleven met het jonge meisje was geen sprake. Zelfs de ervaren rechters ergerden zich op een gegeven moment aan alle smoesjes van de man. Zijn advocaat Theo Hiddema vindt de strafeis veel te zwaar, mede omdat zijn cliënt na wat aandringen toegaf dat hij wel een behandeling nodig heeft en daaraan nu wel zou willen meewerken. Ook zit de man al bijna een jaar in voorarrest.
De rechtbank neemt twee weken de tijd om te beslissen wat het vonnis wordt. De uitspraak staat gepland op 7 maart. De verdachte wil daar niet bij zijn.