Utrechtse bordspelmaker wil het hiernamaals veroveren

Zijn nieuwe spel speelt zich af in het hiernamaals
Zijn nieuwe spel speelt zich af in het hiernamaals © RTV Utrecht
Utrecht - Joost Das is bordspelmaker. Twee spellen zijn al op de markt, een derde volgt dit jaar. En nu niet denken dat gezelschapsspellen langzaam uitsterven, omdat 'iedereen' online spelletjes speelt. Júist deze spellen zijn nu razend populair, vertelt hij. Om een rekenvoorbeeldje te geven: werden er rond de eeuwwisseling wereldwijd zo'n 1000 gezelschapsspellen per jaar uitgebracht? In 2020 waren dat er al meer dan 4000.
En dit jaar komt daar het nieuwe spel van Joost bij: Passengers. Het spel speelt zich af in het dodenrijk. Iedere speler moet zielen naar het hiernamaals varen. Maar pas op: er zitten demonen tussen. "Het is een spel voor vier tot acht spelers. En hoewel het thema misschien een beetje grimmig lijkt, heb ik de vormgeving zo fris en kleurrijk gemaakt, dat dat grimmige niet te overheersend is."
Bordspelontwerper heeft nieuw spel bedacht

Magische cirkel

Joost is niet alleen de bedenker van het spel, maar ook de ontwerper. Hij doet alles zelf. Dat deed hij als kind al. Lachend: "In een dag of twee bedacht ik dan met vriendjes een spel." De spellen die Joost maakt zijn echt klassieke bordspellen. "Met z'n allen rond de tafel om samen te spelen. Je vormt als het ware een magische cirkel. Je komt samen, drankje erbij en dan een goed spel. Mijn taak is het om een spel te ontwerpen dat zorgt voor een gezellige avond. Een avond waar mensen plezier aan beleven. Wanneer een spel een goed spel is? Als er over nagepraat wordt. Ja, dan heb je een goed spel te pakken."
Spellen worden voor ze uitgebracht worden grondig getest. Joost: "We spreken dan af met andere bordspelontwerpers en dan gaan we elkaars spel spelen. Daar komt vaak heel goede kritiek uit. Wat begrijpen we niet? Speelt er iets stroef? Moet je te lang wachten op je beurt? Dat soort dingen. Dat is heel waardevol."
Een goed bordspel, daar wordt over nagepraat
Een goed bordspel, daar wordt over nagepraat © RTV Utrecht

Allang geen mannenhobby meer

Lang waren nieuwe bordspellen vooral gericht op mannen met thema's als oorlog of draken, maar die trend is voorbij. Steeds meer spellen hebben thema's die ook vrouwen meer aanspreken en dat begrijpt Joost wel. "Je ziet duidelijk dat de markt verandert. Let maar eens op: je ziet nu heel veel spellen met bijvoorbeeld natuurthema's, waar je vogels moet spotten of tuinen kunt aanleggen. Het is qua thema's veel breder geworden, om zoveel mogelijk mensen de hobby in te krijgen."
Het spel van Joost is klaar. Nu hoeft het 'alleen nog maar' geproduceerd te worden. Binnenkort hoopt hij via crowdfunding genoeg geld op te halen om het ook echt als bordspel uit te geven.

Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke donderdag rond 13.00 uur en het programma wordt daarna elk uur herhaald.