Zorgpersoneel gaat staken: ziekenhuizen sluiten deuren voor niet-spoedeisende zorg

© RTV Utrecht
Utrecht - Tientallen ziekenhuizen in Nederland sluiten half maart hun deuren voor mensen die niet-spoedeisende zorg nodig hebben. Dat is omdat werkgevers niet meer loon en andere voorwaarden willen bieden dan zorgvakbonden FNV, CNV, NU'91 en FBZ eisen. Zondagdiensten zijn volgens de bonden "het ultieme stakingsmiddel in ziekenhuizen".
Het ultimatum duurt in feite tot het middaguur, toch heeft de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) al laten weten niet in te gaan op verdere looneisen van de bonden. De ziekenhuizen vinden dat ze genoeg hebben geboden. Ze blijven bij de 13 procent die ze al eerder hebben aangeboden en andere aanpassingen, bijvoorbeeld op het gebied van de werkomstandigheden.

De vakbonden willen dat de ruim 200.000 ziekenhuismedewerkers over een looptijd van één jaar 10 procent meer salaris krijgen. Werkgevers boden een tweejarige cao waarbij het salaris in het eerste jaar in twee stappen met 10 procent omhoog gaat en per 1 september 2024 met 3 procent. De vakbonden vinden het bod voor dat tweede jaar te weinig. "De koopkracht blijft met dit bod gedurende deze looptijd en vooral door het percentage in 2024 wederom onder druk staan." De bonden willen verder een hogere reiskostenvergoeding en een tegemoetkoming in de parkeerkosten.

"Het water staat ze nu echt tot aan de lippen", vertelde Stella Salden van NU'91 vanochtend op Radio M Utrecht. "Wij vinden dat verpleegkundigen met de huidige koopkracht heel snel in staat moeten zijn om hun dagelijkse betalingen te kunnen verrichten, want iedere dag stromen er verpleegkundigen uit de zorg en dat is ongewenst."
De ziekenhuizen zeggen dat ze zijn ingegaan "op meerdere van uw inhoudelijke voorstellen, waarbij wij ruim de grenzen hebben opgezocht van de beschikbare financiële ruimte en middelen van onze instellingen", schijven ze nu aan de werknemersorganisaties. "U zult begrijpen dat onverkort meegaan met al uw eisen onwenselijk en onmogelijk is", aldus de ziekenhuizen.
De ziekenhuizen doen nog wel "de uitdrukkelijke oproep" om "met ons het cao-overleg te hervatten om tot een resultaat te komen. Voorkomen moet worden dat de patiëntenzorg en het welzijn van werknemers in gevaar komt." De FNV vraagt zich af waarom ze nog aan de onderhandelingstafel zou komen, aldus Merlijn.