Steeds meer dode kokmeeuwen met vogelgriep in Nederland, ook zorgen over uitbraak in Utrecht

© ANP
Utrecht - Er zijn zorgen rondom kokmeeuwen. De vogels worden sinds eind januari steeds vaker dood gevonden en bij zeker vijf meeuwen in Nederland is de vogelgriep geconstateerd, meldt de Dutch Wildlife and Health Centre (DWHC) samen met Sovon Vogelonderzoek. Ook dode vogels uit Utrecht worden momenteel onderzocht op de vogelgriep. Gevreesd wordt dat, met het broedseizoen in aantocht, steeds meer meeuwen de vogelgriep mee- en overdragen waardoor er een uitbraak komt.

Kans op uitbraak

Van een grote uitbraak lijkt nog geen sprake. Tot nu toe zijn vijf gevallen bekend in heel Nederland en dat klinkt niet meteen alarmerend. Toch is dit aantal het alarmeren waard, zegt Albert de Jong van Sovon Vogelonderzoek. "We kunnen de meeuwen niet allemaal stuk voor stuk testen maar sinds eind januari vinden steeds meer dode meeuwen in verschillende regio's in Nederland en de vogels die we testen blijken de griep te hebben. Wij hebben de indruk dat er veel meer meeuwen zijn die de griep bij zich dragen." Inmiddels worden ook in Utrecht dode kokmeeuwen getest op de vogelgriep. De uitslag van die testen is nog niet bekend.
De kokmeeuw komt veel voor in Nederland. De vogels slapen op eilandjes in moeras en open water, waar ze ook broedkolonies vestigen. Daar zitten ze met heel veel vogels dicht bij elkaar. "Sommige meeuwen zitten staan of slapen op de plek waar ze over twee maanden willen beginnen met broeden", vertelt De Jong. "Het zijn echte groepsdieren die zich bij elkaar verzamelen en de vogelgriep dan overdragen." Bovendien kunnen ze met de vogelgriep op zak gewoon trekken. "De kans bestaat dan dat ze de vogelgriep door Europa verspreiden", aldus De Jong.
Ook in Frankrijk, België en Duitsland zijn groepen meeuwen besmet. In Frankrijk was tijdens het broedseizoen vorig jaar al sprake van een grote uitbraak.

Dode vogels snel ruimen

De afgelopen twee winters zijn er veel uitbraken geweest van vogelgriep. In Utrecht zijn het afgelopen jaar meerdere bedrijven geruimd, waaronder een kippenstal in Hekendorp met 110.000 kippen.
Een uitbraak kan hopelijk voorkomen worden, zegt De Jong, onder meer door dode vogels snel te ruimen zodat de ziekte niet overslaat naar andere vogels in de buurt.
De twee organisaties vragen mensen om dode kokmeeuwen te melden. "Als je er drie of meerdere bij elkaar ziet liggen, dan kan je het beste meteen contact opnemen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zij hebben een meldpunt dierziekte en zijn verantwoordelijk voor de dieren in onze regio.