Onrust in Utrechtse Dichterswijk om hoogbouw tussen bestaande woningen

Utrecht - Bewoners in de Utrechtse Dichterswijk lopen te hoop tegen nieuwbouwplannen in hun wijk. Een appartementengebouw van 37 meter zal de zon wegnemen uit hun huizen en tuinen, stellen omwonenden. Ook vinden ze dat de privacy in het geding is.
De gemeenteraad moet nog beslissen over de plannen van een projectontwikkelaar, maar dat er gebouwd gaat worden op dit stukje Dichterswijk staat al tientallen jaren vast. Het gaat om het voormalige Bo-Rentgebouw, een complex met een rijke historie. Het staat tussen de Croeselaan en de Veilinghaven. Dat gebied was vroeger een bedrijventerrein, er zaten groente- en fruitveilingen, de haven was vroeger veel groter en er liepen zelfs meerdere spoorlijnen vanaf de haven richting Utrecht Centraal. Ook zat er een fabriek die droge soep maakte, lang bekend onder de naam Royco.
Roycofabriek
Het Bo-Rentgebouw was voorheen een koelhuis en werd gebouwd in de jaren 60 van de vorige eeuw. Eind jaren 80 werd besloten dat het gebied tussen de Jaarbeurs en de Balijelaan een woonwijk moest worden. Vanaf begin van deze eeuw verschijnen er huizen, lang stond de Roycofabriek in de weg, maar ook die vertrok uiteindelijk. Op het terrein van de voormalige soepfabriek wordt inmiddels druk gebouwd.
Tekst loopt door na de foto

Het laatste stukje van de oude bedrijvigheid is het gebouw van Bo-Rent. In dat gebouw zit inmiddels een kringloopwinkel en het wordt aan drie zijdes omgeven door nieuwbouw. Op deze plek moet een appartementencomplex komen met ruim honderd sociale woningen. De plannen die er nu liggen gaan uit van een gebouw dat deels 37 meter hoog wordt, omringd door nieuwbouw die minder hoog is. Die hoogte van 37 meter mag niet volgens het bestemmingsplan en dus moet de gemeenteraad er een besluit over nemen.
Omwonenden zijn boos over de plannen. Ze vrezen dat de hoge flat de zon wegneemt uit hun tuintjes, woonkamers en balkons. Ook vinden ze dat de privacy in het geding is omdat de balkons van het nieuwe complex uitkijken op de ruimtes van de bestaande bouw.
Tekst loopt door na de foto

Tientallen bewoners hebben de afgelopen weken raadsleden benaderd en die kwamen daarom een kijkje nemen. Ze kregen toegang tot tuintjes, woonkamers en balkons, en konden met eigen ogen zien wat de een gebouw van 37 meter hoog betekent.
Sociale woningbouw
Fractievoorzitter Rick van der Zweth van de PvdA, was één van de raadsleden die zich liet rondleiden. Hij is al jaren een warm pleitbezorger van meer sociale woningbouw in de stad. Het brengt hem in een lastig parket, hij kan moeilijk tegen deze ontwikkeling stemmen. Aan de andere kant snapt hij de bezwaren. Volgens Van der Zweth is bouw op die plek onontkoombaar. Als er binnen het bestemmingsplan gebouwd gaat worden, en dus geen toren van 37 meter, dan moeten de andere gebouwen op deze plek net iets hoger worden, en daar zijn de omwonenden dan ook weer niet mee geholpen, betoogt hij.
In maart gaat de gemeenteraad discussiëren over de plannen voor het terrein.
