Utrechters ontevreden over aantal nachtclubs, gemeente wil groter aanbod

© Pixabay
Utrecht - Utrechters zijn ontevreden over het aantal nachtclubs. In een enquête van de gemeente geeft slechts 1 op de 5 ondervraagden aan het aanbod nu voldoende te vinden. Dat staat in de Utrechtse Nachtvisie 2030, waarin de gemeente de eigen toekomstvisie op de nachtcultuur beschrijft.
In de enquête geven de ruim drieduizend ondervraagden aan grotendeels wel tevreden te zijn over het aanbod aan kroegen (70 procent). Over het aanbod aan muziekpodia met nachtprogrammering is 52 procent tevreden. Van de ondervraagden geeft verder 90 procent aan de bereikbaarheid van het nachtleven goed te vinden.
Verantwoordelijk wethouder Eva Oosters zegt dat de nachtcultuur jarenlang een ondergeschoven kindje was in het beleid van de gemeente. Ze wil daar verandering in brengen door onder meer het aantal locaties uit te breiden. Utrecht wil voor 2026 in totaal drie nieuwe plekken zoeken voor nachtcultuur.

Nachtcultuur in Utrecht

Utrecht kent op dit moment acht clubs en muziekpodia met een clubprogrammering. BASIS, Club Maggy en Club Poema zijn de enige clubs op een vaste locatie die uitsluitend nachtprogrammering hebben. Van deze clubs heeft BASIS als enige een eigen nachtprogramma, Club Maggy en Club Poema programmeren concepten met programma.

Club WAS in het Werkspoorgebied is één à twee keer per maand open. Van de poppodia hebben EKKO, De Helling en TivoliVredenburg een uitgebreide nachtprogrammering. Bassment op de Voorstraat is een discotheek zonder eigen programma, die gehuurd kan worden voor openbare en besloten feesten.

Er zijn ook gelegenheden in de stad die af en toe nachtprogrammering hebben, zoals cultureel centrum ACU, oefenstudio en poppodium dB’s, cultureel café Klein Berlijn en stadsstrand SOIA. Dansbars Stathe en Back & Fourth zijn open vanaf vroeg in de avond en bieden daarna dansprogramma's in de nacht. Feestcafés zoals De Vrienden, de Jansbar en café Otje richten zich voornamelijk op studenten, net als studentendiscotheek Woolloomooloo. Ook zijn er met enige regelmaat feesten op pop-up locaties.

De gemeente wil de locaties in eerste instantie binnen het eigen vastgoed vinden. "De focus ligt op locaties met bijzondere eigenschappen, waardoor deze niet direct geschikt zijn voor functies als wonen", staat in de visie te lezen. "De aard van de zoekopdracht wordt samen met vertegenwoordigers van de nachtsector bepaald. De invulling van de locatie is aan hen."
Het gaat daarbij zowel om locaties met een kleine capaciteit (100 tot 150 bezoekers) als een grote capaciteit (meer dan 500 bezoekers). De focus van de zoektocht ligt in Overvecht, Utrecht Science Park, Stationsgebied, Werkspoorgebied, Papendorp en Rotsoord. Al worden andere locaties ook niet uitgesloten. In de visie wordt nog niet duidelijk of dit om clubs of bijvoorbeeld muziekpodia gaat.