Utrecht betaalt relatief vaak voor uitvaart, als nabestaanden dat niet kunnen of willen

© ANP
Utrecht - In de vier grote steden, waaronder Utrecht, wordt maar liefst één op de dertig uitvaarten geregeld en betaald door de gemeente. Er zijn in die situaties geen nabestaanden die de uitvaart kunnen of willen betalen. Dat meldt het Nederlands Dagblad op basis van eigen onderzoek.
Volgens de krant willen of kunnen de nabestaanden de uitvaart soms niet betalen omdat ze te weinig geld hebben. Ook is er soms sprake van ruzie, waardoor familieleden de uitvaart niet willen regelen. Tot slot wordt ook eenzaamheid genoemd: sommige mensen die overlijden hebben geen of weinig nabestaanden (meer).
Hoe meer een gemeente verstedelijkt is, hoe vaker er sprake is van een zogeheten gemeentelijke uitvaart, blijkt uit de analyse van het Nederlands Dagblad. Als er geen nabestaanden zijn om de begrafenis of crematie te betalen, is de gemeente waar de overledene gevonden wordt verplicht de uitvaart te organiseren.
In grote steden komen gemeentelijke uitvaarten veel meer voor dan op het platteland. Zo wordt in plattelandsgemeenten één op de driehonderd uitvaarten georganiseerd door de gemeente, terwijl dat in stedelijke gebieden veel vaker gebeurt. De gemeente Amsterdam spant de kroon. Bijna één op de twintig uitvaarten wordt in de hoofdstad geregeld door de gemeente.