Theatermakers binden strijd aan met pop(p)ulistische poppen

Utrecht - Populisme. De Dikke Van Dalen definieert het als "Een politieke stroming die een sterke band tussen leiders en volk voorstaat en die zich vooral richt op wat de mensen graag horen". Veel van ons weten dat allang, maar hoe leg je het begrijpelijk uit aan kinderen? En hoe maak je kinderen weerbaar tegen datzelfde populisme? De Utrechtse theatermakers van het Filiaal doen dat in een voorstelling met poppen: POPpulisme.
POPpulisme van Het Filiaal theatermakers
Fake news
De theatermakers van dit Utrechtse gezelschap werken vrijwel altijd met maatschappelijke thema's. Dat vinden ze belangrijk en nu zéker. Artistiek leider Monique Corvers legt uit: "We vonden dit een ideale voorstelling om te spelen met poppen. Zo'n pop zet je sowieso naar je hand, die manipuleer je en die doet dan precies wat je wilt. Zo is het met populisme ook. Iedereen kan zómaar iets zeggen, fake news verspreiden, voor je het weet gaat het van kwaad tot erger. Dat wilden we de kinderen laten voelen".
Wat doe je dan als kind, als een vriendje manipuleert? Zelf kunnen nadenken, kritisch blijven, autonoom denken. Echt het is nu belangrijker dan ooit.
In de voorstelling draait het om het koninkrijk 'Berg en Dal'. In dat koninkrijkje ligt het dal in de schaduw, terwijl de berg volop zon krijgt. Dat is altijd al zo geweest en is nou eenmaal hoe het is. Totdat één van de dalbewoners met een onthulling komt: de bergbewoners stelen de zon! Hij beweert dat hij de zon terug kan krijgen en wordt de held van het dal. Maar klopt het wel wat hij zegt?
Autonoom leren denken
En wat blijkt: de kinderen pikken het feilloos op. Corvers: "Kinderen volgen direct de vriendschap tussen de poppen. Wat doe je dan als kind, als een vriendje manipuleert? Zelf kunnen nadenken, kritisch blijven, autonoom denken. Echt het is nu belangrijker dan ooit."
De voorstelling 'POPpulisme' is deze voorjaarsvakantie te zien in het eigen theater van Het Filiaal in Utrecht en in het Lieve Vrouwe Theater in Amersfoort. Meer informatie lees je op de site van het theatergezelschap.
Dit verhaal komt uit het kunst- en cultuurprogramma Route C van RTV Utrecht.