Burgemeester Dijksma vierkant achter bedreigde schrijver Pim Lammers: 'Dit deugt gewoon niet'

© ANP
Utrecht - Burgemeester Sharon Dijksma heeft haar expliciete steun uitgesproken voor de Utrechtse schrijver Pim Lammers. Een groot deel van de gemeenteraad had daar om gevraagd naar aanleiding van de bedreigingen aan zijn adres. De burgemeester vindt het "een zeer te betreuren gang van zaken" en zegt dat Lammers uiteraard op de steun van de gemeente mag rekenen.
Lammers besloot zich terug te trekken als dichter voor de Kinderboekenweek nadat hij meerdere doodsbedreigingen had ontvangen. Deze dreigingen ontving hij nadat enkele BN'ers en christelijke lobbyisten op hun sociale media een kort fragment deelden uit een oud literair verhaal van Lammers. Dit ging over de escalerende relatie tussen een trainer en een pupil. De bekroonde auteur werd verweten aan "pedoactivisme" te doen.

Creatieve vrijheid is een groot goed

Dijksma is het hartgrondig eens met een meerderheid van de gemeenteraad die stelt dat "creatieve vrijheid een groot goed is". Ze spreekt zich daarom uit tegen welke vorm van bedreiging dan ook. Of dat nu online is, of offline. Bedreigingen komen volgens de burgemeester op vele manieren binnen bij mensen en "ze zijn allemaal even impactvol". Dijksma ziet daarvan een toename in de samenleving en noemt het verschrikkelijk dat het "een middel lijkt te worden om mensen "te stoppen om goed werk te doen".
Op de vraag van de raad of de gemeente ook mogelijkheden ziet om mensen zoals Pim Lammers te beschermen kan ze alleen in algemene zin antwoorden. "Over de individuele casus kan ik geen uitspraken doen. Dat doen wij nooit. Omdat dat ook niet in het belang is van de mensen die bedreigd worden."
Maar de gemeenteraad mag ervan uitgaan dat mensen altijd mogen rekenen op de hulp van de overheid, als dit type bedreigingen aan de orde is. Politie en OM bepalen welke maatregelen er nodig zijn, zegt de burgemeester. "Maar ik kan u verzekeren dat ik daar persoonlijk bovenop zit. Want dit deugt gewoon niet. "