Parkeren in binnensteden flink duurder, Utrecht op één na duurste stad

© ANP
Utrecht/Amersfoort - Parkeren is in veel binnensteden, waaronder Utrecht en Amersfoort, flink duurder geworden. Dit blijkt uit onderzoek van de websites centrumparkeren.nl en parkerenindestad.nl. Vergeleken met 2018 rekenen automobilisten 40 procent (Utrecht) en 26 procent (Amersfoort) meer af. Utrecht is na Amsterdam de duurste stad om te parkeren. De stad vraagt gemiddeld een bedrag van 6 euro 64 per uur.
In Amersfoort betaalden bestuurders in 2018 een bedrag van 2,65, anno 2023 is dat 3,65. In Utrecht steeg het uurtarief met bijna twee euro: van 4,71 naar 6,64.
In 20 van de 22 onderzochte steden stegen de parkeertarieven in de binnensteden, alleen in Hilversum en Hengelo bleven de prijzen gelijk. In Leeuwarden stegen de prijzen met zeven procent het minst. In Den Haag steeg het uurtarief het hardst, daar betalen bestuurders bijna 2,5 keer zoveel. Amsterdam is met een tarief van 7,50 de duurste plek om de auto te parkeren.
Steeds meer gemeenten proberen auto's uit de binnensteden te weren, meldt parkerenindestad.nl. In steden als Leiden en Tilburg zijn er dagkaarten ingevoerd. Mensen zonder parkeervergunning hebben zo'n kaart nodig om in de stad te parkeren. Deze kost gemiddeld 23,20. Utrecht gaat een stap verder en wil betaald parkeren in heel de gemeente invoeren.