Honingbeer combineert viool met elektronica: ‘Ik heb mijn eenzaamheid uit de coronacrisis vertaald in mijn muziek’

Marthe haalt het geluid van haar viool door de computer
Marthe haalt het geluid van haar viool door de computer © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Utrecht - Ze was eenzaam en tijdelijk dakloos. De lockdowns tijdens de coronaperiode hadden een grote impact op violiste Marthe Lasthuis, alias Honingbeer. Maar daardoor kreeg ze wel inspiratie voor nieuwe, dromerige muziek. Haar nieuwe EP Opia is net uit.
Marthe combineert haar viool met electronica. Zo creëert ze een heel eigen sound. Ze maakt eerst de elektronische geluiden in de computer, dan zet ze een op koptelefoon en gaat meespelen. "Ik haal het geluid van mijn viool door de computer heen en bewerk het met effecten waardoor een hele nieuwe wereld ontstaat. Ik heb mijn eenzaamheid uit de coronacrisis vertaald in mijn eigen wereldje."
Honingbeer combineert in haar muziek viool met elektronica

Je hebt een basis nodig om door te groeien

Tijdens de tweede lockdown moest Marthe haar huis uit voor een verbouwing en het was heel onzeker of ze daar kon blijven. Het zou een maand duren, maar uiteindelijk kon ze zeven maanden later pas terug. "Ik logeerde bij vrienden en bij mijn ouders, had geen eigen plek. Ik voelde me alsof ik niet echt verder kwam in het leven, je hebt toch echt wel een basis nodig om door te groeien. Dat heeft zich vertaald in mijn muziek. Er zit een stuk op de LP dat zwevend en stilstaand is. Ik was heel gelukkig toen ik weer een huis had."
Marthe treedt dus op onder de naam Honingbeer. Dat komt van Honeybear, het Engelse koosnaampje. "Ik noemde mijn vrienden graag zo, waardoor ik ook zo werd genoemd. Ik vond Honeybear iets te zoet, en heb het daardoor naar het Nederlands vertaald."
Op 24 februari treedt Marthe Lasthuis op in De Nijverheid in Utrecht.

Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke donderdag rond 13.00 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.