Utrechtse studenten balen van compensatie leenstelsel: 'Ik ben bang voor de toekomst'

Utrecht - Utrechtse studenten zijn niet blij met het Tweede Kamer-debat over de basisbeurs. Ze vinden het fijn dat het leenstelsel wordt afgeschaft, maar de compensatie van 1400 euro voor studenten die het de afgelopen jaren zonder basisbeurs moesten doen, noemen ze "een zoethoudertje". Ook over de hoogte van de nieuwe basisbeurs is onvrede: "Het leven is zo veel duurder geworden."
275 euro voor uitwonende studenten en 110 voor leerlingen die bij hun ouders blijven. Terri van der Velden van het Interstedelijk Studentenoverleg, een belangenclub, wordt er niet warm van. "Die bedragen zijn praktisch niet veranderd ten opzichte van 2015 (toen de vorige basisbeurs werd afgeschaft, red.)"
Terri woont in de Utrechtse wijk Lombok. Ze heeft net haar studie Internationale Bestuurskunde afgerond. Resultaat: een studieschuld van 30.000 euro. "Het erge is dat ik er zelf niet eens meer van schrik. Omdat ik zo veel vrienden om me heen heb die rond de 60.000 zitten."
De Tweede Kamer debatteerde gisteren over de herinvoering van de basisbeurs. Die werd in 2015 afgeschaft en ingeruild voor het leenstelsel. Gevolg: veel studenten kwamen in financiële problemen. Vanaf het schooljaar 2023/2024 komt de basisbeurs weer terug. Studenten krijgen dan iedere maand een vast bedrag, en als ze willen kunnen ze extra lenen. De studenten die afgelopen jaren 'slachtoffer' werden van het leenstelsel, krijgen ter compensatie 1400 euro.
Student Sander van den Tempel moet lachen om die 1400 euro compensatie. "Compensatie is een optimistische term. Het is eerder een zoethoudertje."
Zittend in de Universiteitsbibliotheek in de Utrechtse binnenstad vertelt hij schoorvoetend over zijn studieschuld. "Ik durf eigenlijk niet te kijken. Ik denk dat het tegen de 40.000 euro aan zit."
Tot overmaat van ramp komt de student Sociale Geografie niet in aanmerking voor de basisbeurs, als die na de zomer weer van kracht is. "Omdat ik een jaar extra doe over mijn studie. Dus ja, ik ben wel bang voor de toekomst. Ik denk dat ik problemen krijg als ik een huis wil kopen."
Ik durf eigenlijk niet te kijken. Ik denk dat het tegen de 40.000 euro aan zit.
Ook Arend van Berkel kampt na zijn studie Communicatie en Multimedia Design met een flinke studieschuld. Hadden hij en Sander de torenhoge schuld niet kunnen zien aankomen? "Ik zag de consequenties niet", zegt Arend. "Ik kreeg geen uitleg of voorlichting op bijvoorbeeld de middelbare school. Aan het einde van de rit had ik de gevolgen pas door. Best raar: als het aankomt op private leningen geeft de overheid heel veel voorlichting. Maar hier niet."
Volgende week stemt de Tweede Kamer over de nieuwe regels rond de basisbeurs en de compensatie. De Utrechtse studenten zijn niet hoopvol over de kansen op betere compensatie. "Er staat heel hoge tijdsdruk op. Als er nu nog een kink in de kabel komt, komt er waarschijnlijk geen basisbeurs in september. Dus we houden ons hart vast."
