Britse royal reikt gouden award uit aan Utrechtse scout Benjamin: 'Kwestie van doorzettingsvermogen'

In het midden Benjamin in de rode scoutingblouse. Tweede van links is gravin Sophie Rhys-Jones.
In het midden Benjamin in de rode scoutingblouse. Tweede van links is gravin Sophie Rhys-Jones. © Scouting Nederland
Utrecht - Hij mag dan republikein zijn, hij was toch wel onder de indruk toen het zover was. Uit handen van de Britse gravin Sophie Rhys-Jones ontving scout Benjamin Hillebrand (25) de gouden award. Het is de hoogste onderscheiding van het talentontwikkelingsprogramma The International Award For Young People. "Ik ben bewuster geworden van mijn kwaliteiten", vertelt de Utrechtse student.
The International Award For Young People is groots opgezet met meer dan 8 miljoen deelnemers uit 140 landen. Samen met een begeleider stellen zij een uitdagend programma samen met individuele doelen op het gebied van sport, vrijwilligerswerk en talent. Ook een expeditie in de natuur is onderdeel van het programma dat is opgebouwd uit drie niveaus: brons, zilver en goud. Vanaf 14 jaar kunnen jongeren deelnemen.
Het binnenhalen van de gouden award betekende jarenlang hard werken voor Benjamin. Bij het onderdeel talent koos hij voor leidinggeven. "Ik voelde dat dit voor mij echt iets uitdagends zou zijn. Door nieuwe dingen te doen en mensen te ontmoeten, heb ik beter geleerd waar ik goed in ben en waar mijn uitdagingen liggen. Zo ben ik assertiever geworden, heb ik meer zelfvertrouwen gekregen en heb ik meer ontdekt over mijn leiderschapsstijl. Maar ook heb ik geleerd wat ik aan deze drie dingen nog moeilijk vind en hoe ik daarmee om kan gaan."
Het programma is niet specifiek aan de scouting verbonden, maar het zijn wel vaak scouts die meedoen. Deelname wordt daar ook gepromoot. "De award is geen wedstrijd tegen andere scouts, het is een overwinning op jezelf", legt Wilco Bannink van Scouting Nederland uit.
Niet alleen Benjamin kreeg een gouden award, ook twee scouts uit Nijkerk en de Scoutingregio Zeeland viel de eer ten deel. Ze ontvingen hun awardcertificaat uit handen van de gravin van Wessex en Forfar, Hare Koninklijke Hoogheid Sophie Rhys-Jones. Ze is de echtgenote van Prins Edward, jongste broer van Koning Charles III. Prince Edward is voorzitter van de Internationale Raad van de Duke of Edinburgh’s International Award for Young People. De Gouden Award Ceremonie was de laatste activiteit van de gravin tijdens haar werkbezoek aan Nederland.

Doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen

Het afronden van het programma is vooral een kwestie van doorzettingsvermogen, zegt Benjamin. "Ik ben er zeker vijf jaar mee bezig geweest. Het gaat er niet om dat je het heel veel doet, maar dat je het lang volhoudt en er ook mee bezig blijft. Ik gaf leiding aan kinderen bij Scouting Utrecht Oost. Het was een groep meisjes tussen 11 en 15 jaar en dat was geweldig. Ze gaven zoveel energie met hun gekke ideeën en ik heb heel veel met ze gelachen."
Het mooiste vond Benjamin om de jonge scouts te stimuleren dingen te doen die ze misschien niet van zichzelf hadden verwacht. "Scouting is heel fysiek en dat kan voor sommige kinderen uitdagend zijn. Soms hoorde je meiden zeggen: dat durf ik niet of dat kan ik niet. Als ze het dan uiteindelijk in ieder geval proberen, is dat supermooi om te zien. Helaas ben ik er onlangs mee gestopt. Het kwam niet meer goed uit met mijn andere activiteiten, ik doe een master organisatiewetenschap."
Survivalrun is echt een heel zware sport, dat heb ik wel onderschat
Benjamin
Voor het onderdeel sport liep Benjamin een survivalrun via een vereniging in Utrecht. Hardlopen, klimmen en klauteren, liefst als het nat, koud en winterig is. "Ik had het nog niet eerder gedaan en het leek me vet. Maar het is echt een heel zware sport, dat heb ik wel onderschat."
Hij ging daarnaast op expeditie. 'We zijn vijf dagen en vier nachten op pad geweest met een groep scouts. Elke dag moesten we een minimaal aantal uren aan fysieke inspanningen verrichten. Zo hebben we acht uur gekanood, 80 kilometer gefietst en 20 kilometer gewandeld. Elke nacht sliepen we ergens anders."

Belletje van de begeleider

De Utrechtse scout was al ongeveer een jaar klaar met het programma en niet zo heel erg bezig met de gouden award. "Maar toen kwam er ineens een belletje van mijn begeleider dat ik hem zou krijgen en dat het heel bijzonder werd omdat er zelfs een royal kwam. Nou moet ik eerlijk toegeven dat ik niet zo koningsgezind ben, maar eenmaal in de statige woning van de Britse ambassadeur in Den Haag was ik wel onder de indruk."
Bij scouting hoort iedereen erbij wordt vaak gezegd, en dat is ook echt zo.
Benjamin
Er liepen bijvoorbeeld butlers rond, dat had hij nooit eerder gezien. "En de gravin kwam langs aan onze tafel en feliciteerde mij en de andere winnaars. Ze vroeg naar onze ervaringen en vertelde nog dat ze zelf bij de scouting had gezeten. Maar ik kon haar niet altijd even goed verstaan, dat was wel even ongemakkelijk."
Gravin Sophie Rhys-Jones spreekt de scouts toe.
Gravin Sophie Rhys-Jones spreekt de scouts toe. © Scouting Nederland
Hoewel Benjamin momenteel dus geen scoutingleider is, blijft hij zeker verbonden aan de scouting. Het zit hem in het bloed, zou je kunnen zeggen. Al op jonge leeftijd werd hij lid van een vereniging in Woerden. Later belandde hij bij Studentenscouting U.F.O. Stam in Utrecht. "Ik zou wel graag weer nieuwe uitdagingen aangaan, bijvoorbeeld bij de regionale en landelijke organisatie van de scouting."
Wat de scouting zo bijzonder maakt? "Ik denk dat scouts mensen zijn die vaak net een stapje verder denken en creatief zijn als de situatie daarom vraagt en veel solidariteit voelen. Bij scouting hoort iedereen erbij wordt vaak gezegd, en dat is ook echt zo. Iedereen heeft z'n kwaliteiten en dingetjes."