Hoe krijg je mensen zover dat ze hun auto niet meer voor de deur zetten? Utrecht start een test

© ANP
Utrecht - De gemeente Utrecht start een experiment met parkeren op afstand. Bewoners van Rivierenwijk en het gebied Europalaan-Noord kunnen vanaf 1 mei hun auto met korting parkeren in P+R Westraven. Deelnemers aan de test leveren tijdelijk hun parkeervergunning of plek op de wachtlijst in. In ruil daarvoor ontvangen ze een tegoed van 240 euro dat een jaar lang kan worden ingezet voor deelmobiliteit en openbaar vervoer. Na de test kunnen ze hun parkeervergunning weer terugvragen.
Het Utrechtse college wil minder (geparkeerde) auto's in de stad en meer ruimte creëren voor "groen, ontspanning, spelen en duurzamer vervoer". Via de test wil de gemeente achterhalen onder welke voorwaarden het voor mensen aantrekkelijk is om hun auto op afstand te parkeren. Zo wordt gekeken naar de tarieven, welke eisen bewoners aan de parkeergarage stellen en hoe zij reizen van en naar de garage.
De test met parkeren op afstand duurt een jaar. Gelijk met de start op 1 mei wordt in het westelijk deel van Rivierenwijk betaald parkeren ingevoerd. "Deelname aan de test kan interessant zijn voor bewoners die bijvoorbeeld hun (tweede) auto weinig gebruiken of bewoners die op de wachtlijst staan voor een parkeervergunning", aldus de gemeente.
De gemeente wil ongeveer vijftig deelnemers werven in Rivierenwijk en het parkeerrayon Europalaan Noord, ten noorden van de Beneluxlaan. Er is voor deze gebieden gekozen vanwege de beperkte afstand tot de P+R Westraven, de invoering van betaald parkeren in het westelijk deel van Rivierenwijk en de verkeershinder op de wegen naar Rivierenwijk door wegwerkzaamheden.
Bewoners van ontvangen eind februari een wijkbericht over de test. Op donderdag 16 maart organiseert de gemeente online een bijeenkomst over de test.

Wat krijg je ervoor terug en wat moet je ervoor doen?

- Een P+R-abonnement voor 2 euro per maand. De gemeente wijst erop dat dit ruim 10 euro goedkoper is dan een parkeervergunning (12,39 per maand).

- Een tegoed van 240 euro per jaar in een app voor het plannen en betalen van deelvervoer, de bus of de tram.

- Per maand 4 uur gratis voor de deur parkeren, naast venstertijden die het mogelijk maken om alsnog een deel van de dag te parkeren zonder te betalen.

- Deelnemers moeten drie keer aanwezig zijn bij een gesprek dat de gemeente organiseert met andere deelnemers en bewoners. De gesprekken vinden plaats vóór, tijdens en na de test.