Drie verdachten van roofmoord Lunetten geven elkaar de schuld van dodelijk geweld

© Koen Laureij
Utrecht - De drie verdachten van de roofmoord op Utrechter Yuval Accos beweren allemaal dat ze geen geweld hebben gebruikt tegen het slachtoffer. Ze wijzen naar hun medeverdachten als het gaat om de dodelijke mishandeling van de kwetsbare man, een jaar geleden in diens appartement in de Utrechtse wijk Lunetten. Dat bleek vandaag tijdens een tussenzitting over de zaak in de Utrechtse rechtbank.
De verdachten Pascal G. (41), Bruno S. (52) en Youness B. (30) hebben tot voor kort vrijwel niets willen zeggen over de verdenkingen. Maar toen Pascal G. onlangs besloot toch een bekentenis af te leggen, omdat hij naar eigen zeggen werd verteerd door schuld, besloten de andere twee ook te gaan praten.
"We hebben met zijn drieën gezamenlijk een plan bedacht om het slachtoffer te beroven, maar ik heb geen geweld gebruikt", verklaarde Utrechter Pascal G. tijdens een nieuw verhoor over de beroving, waarbij Accos in zijn appartement aan de Karpaten werd vastgebonden en gruwelijk werd mishandeld.

Lulverhalen

"Het schuldgevoel vreet me op", zei Pascal G. tijdens de vorig zitting. Om die reden wilde hij vertellen wat zich vorig jaar in de nacht van 12 op 13 april afspeelde in het appartement. Details over die bekentenis werden vandaag niet bekend. "Hij loopt nu alleen lulverhalen op te hangen", zei een boze medeverdachte Bruno S. over die bekentenis.
In een reactie op de verklaring van Pascal G. verklaren de andere twee nu dat zij op het moment van de beroving helemaal niet binnen waren bij het slachtoffer. Zij ontkennen stellig dat zij betrokken waren bij de beroving en de dood van de bewoner.

Touwtje

Het Openbaar Ministerie verdenkt de drie van gekwalificeerde doodslag. Zij zouden het slachtoffer met opzet hebben gedood om afpersing en diefstal te verhullen. Daarna hebben ze volgens de officier van justitie met diens pinpas geld opgenomen en hebben zij zijn creditcard gebruikt. Pascal G. zou een aantal dagen eerder al de portemonnee en pinpas van het slachtoffer hebben gestolen.
Van Pascal G. en Bruno S. zijn volgens het OM veel DNA-sporen in het appartement aangetroffen. Het DNA van Youness B. zat enkel in een zogenoemd mengprofiel op het uiteinde van een touwtje, waarmee het slachtoffer was vastgebonden. Maar B. ontkent dat hij het touw in handen heeft gehad en zou ook niet in het appartement zijn geweest.

DNA-deskundige

De advocaat van B. wil dat een DNA-deskundige onderzoekt of de sporen van haar cliënt op een andere manier op het touw terecht zijn gekomen, bijvoorbeeld door handen schudden met een van de andere verdachten. De rechtbank weet niet of dit technisch mogelijk is, maar heeft opdracht gegeven om dit te laten onderzoeken door een forensisch deskundige.
Verdachte Youness B. wordt op dit moment geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. De andere twee verdachten zijn daar al geweest. Als alle rapporten op tijd klaar zijn en het aanvullende DNA-onderzoek onderzoek geen vertraging oplevert, wordt de zaak dit voorjaar afgehandeld. De rechtbank heeft daar twee dagen voor uitgetrokken.
Op 10 en 11 mei zullen alle feiten met de verdachten worden besproken en komt de officier van justitie met een strafeis. De partner van het slachtoffer wil dan gebruikmaken van zijn spreekrecht. Om duidelijk te maken hoe geliefd Accos was, mag hij van rechtbank dan een filmpje laten zien van diens uitvaart in Israel.