Gemeente Utrecht stuurt 18-jarigen verjaardagskaart met herinnering om geldzaken te regelen

© RTV Utrecht
Utrecht - De gemeente Utrecht gaat inwoners die 18 worden een verjaardagskaart sturen om hen te wijzen op de geldzaken waar ze mee te maken krijgen zodra ze volwassen zijn. De kaart is bedoeld om te voorkomen dat jongeren vroeg in de schulden belanden.
Zodra tieners 18 worden, komt er nogal wat op hen af. Zo moeten ze bijvoorbeeld voor het eerst maandelijks ziektekostenverzekering betalen en wordt hen gevraagd een keuze te maken voor het donorregister.
Op de kaart die jongeren een paar weken voor hun 18e verjaardag ontvangen staat kort en bondig wat er van jongvolwassenen verwacht wordt. Verder worden ze gewezen op een website van de gemeente waar ze meer informatie kunnen vinden over hoe een DigiD moet worden aangevraagd, welke toeslagen op hen van toepassing kunnen zijn en dat ze zich in kunnen schrijven op Woningnet. Ook staat er ook de site wat de financiële gevolgen zijn voor ouders van 18-plussers.

Voorkomen financiële problemen

Volgens wethouder Linda Voortman (Werk en Inkomen) hebben jongeren behoefte aan deze informatie. "We weten dat sommige 18-jarigen en hun ouders soms verrast worden door alle regelzaken die horen bij volwassen worden", zegt ze. "Maar als je de dingen niet op tijd regelt kan dat leiden tot financiële problemen."
Jongeren met een bijbaan die bijvoorbeeld geld terug willen vragen van de Belastingdienst kunnen dat niet doen zonder DigiD. En mbo-studenten die net 18 worden hebben recht op studiefinanciering. Ook dat moet worden aangevraagd via het digitale overheidssysteem. "Als ze dat niet weten of geen DigiD hebben, lopen jongeren zomaar geld mis. Dat willen we allemaal voorkomen", zegt Voortman.
Deze week krijgen de eerste jongeren de kaart op de mat. Wethouder Voortman zal vandaag tijdens een gastles over geldzaken aan de Kranenburg school voor praktijkonderwijs de eerste kaart uitreiken.