Utrecht trekt extra geld uit voor hulp aan huurders van huisjesmelkers

© RTV Utrecht
Utrecht - De gemeente Utrecht gaat mensen die een huis huren van huisjesmelkers helpen door hen actief te wijzen op het Huurteam. De gemeente heeft daar extra geld voor vrijgemaakt. Dat blijkt uit antwoorden van wethouder Dennis de Vries op vragen van het CDA en de PvdA.
Bij het Huurteam werken specialisten op het gebied van huurrecht en huurprijswetgeving, waarmee ze huurders met problemen kunnen adviseren. Daarnaast kan de organisatie ook hulp bieden zodra er conflicten zijn tussen huurders en verhuurders.

Media-aandacht BOOS

Een aanleiding voor de partijen om vragen te stellen over huisjesmelkers in de stad waren de BOOS-uitzendingen over verhuurder Marcel van Hooijdonk. In deze afleveringen, die vorig jaar zijn uitgezonden, zijn beelden te zien van een pand in Haarlem waar Van Hooijdonk huisbaas van is. Bewoners en oud-bewoners vertelden dat ze te maken hebben (gehad) met overstromingen, uitwerpselen en bedwantsen.
Van Hooijdonk heeft in het verleden al tientallen keren terechtgestaan voor onder meer illegale kamerhuur en het intimideren en bedreigen van huurders, ook in Utrecht en Nieuwegein. Ook De Vries had beide uitzendingen gezien, maar ontdekte geen nieuwe feiten.

'Weren onmogelijk'

De wethouder liet weten het liefst alle huisjesmelkers te weren uit de stad, maar dat het onmogelijk is om specifieke verhuurders uit de stad te krijgen. "Wel kunnen we het voor malafide verhuurders onaantrekkelijk maken om in Utrecht te opereren", schrijft De Vries. "Dat doen we door hen met toezicht en handhaving dicht op de huid te zitten." Daarnaast verwacht de wethouder dat nieuwe wetten, zoals de opkoopbescherming en de wet goed verhuurderschap, meer mogelijkheden geeft om huisjesmelkers aan te pakken.