Medewerkers Douwe Egberts in Utrecht gaan staken: 'De winst eerlijk verdelen'

De fabriek van Douwe Egberts in Utrecht
De fabriek van Douwe Egberts in Utrecht © RTV Utrecht
Utrecht - Medewerkers van Douwe Egberts in Utrecht leggen vanaf zondag 48 uur lang het werk neer. Ze gaan staken omdat ze niet tevreden zijn met de loonsverhoging van zes procent die het bedrijf biedt. "Het bedrijf maakt al jaren vette winsten. Belachelijk dat ze de werknemers daar niet van mee laten profiteren", zegt Adem Akdeniz van vakbond FNV.
Julian Elia werkt al achttien jaar als vacuümverpakker bij het Utrechtse bedrijf en gaat ook het werk neerleggen. "De verwarming thuis, de boodschappen, de benzine, alles is duurder", zegt hij. "Ik kom uit Westervoort en ik rij dus 150 kilometer op een dag. Als je naar de brandstofkosten kijkt, hakt dat er wel in", vertelt hij. Er is een reisvergoeding maar die weegt niet meer op tegen de hoge kosten die hij moet maken.

Winst verdelen

Elia denkt dat het winstgevende bedrijf de gevraagde loonsverhoging zou kunnen betalen. "Het is geen noodlijdend bedrijf, we hebben geen staatssteun nodig gehad", zegt hij. "Als we in de rode cijfers zaten zouden we dit niet eisen. We eisen niks extra's, alleen de inflatiecorrectie." Hij wil dat de winst eerlijk verdeeld wordt. "Het gaat om de balans." Hij benadrukt dat de medewerkers het bedrijf niet willen schaden maar dat de actie noodzakelijk is om de directie wakker te schudden. "Het water staat ons aan de lippen."
De vakbonden FNV en CNV delen deze mening. "JDE maakt over de hele linie winst", zegt ze. "Maar steeds minder daarvan komt bij de werknemers terecht en steeds meer bij de aandeelhouders en het hogere management. Dat is niet fair", zegt Nyske Boelens van CNV Vakmensen.

JDE Peet's, het moederbedrijf van Douwe Egberts, heeft onder andere het theemerk Pickwick en koffiemerk L'Or onder zich.
In het jaarrapport van 2021 is te lezen dat het bedrijf in 367 miljoen euro winst maakte in 2020. In 2021 steeg dat bedrag naar 762 miljoen euro. Het ANP meldde afgelopen januari de voorlopige cijfers over 2022. Daaruit blijkt dat de brutowinst met 3 procent is toegenomen. De definitieve cijfers worden in februari verwacht.

Gebalanceerd eindbod

Douwe Egberts laat in een reactie weten teleurgesteld te zijn door de aangekondigde acties. "We blijven erbij dat JDE een goed en gebalanceerd eindbod heeft gedaan. Met een verhoging van tussen de zes en acht procent per 1 januari 2023 en een eenmalige vergoeding van 500 euro bruto stijgen de salarissen behoorlijk", laat een woordvoerder weten. Ze schrijft dat de verhoging in het eindbod afhankelijk is van de verschillende salarisschalen. Zo kunnen medewerkers die minder dan modaal verdienen er soms zeven of acht procent op vooruit gaan.

Staking

De staking begint zondagavond in Utrecht en de collega's op de locatie in Joure nemen het stokje dinsdagochtend over. Tijdens de staking ligt de productie volledig stil. Koffieliefhebbers hoeven zich geen zorgen te maken. Door de kortdurende staking zullen de schappen in de supermarkten gewoon gevuld blijven met koffie.
In de achttien jaar dat Elia bij Douwe Egberts werkt heeft hij één keer eerder gestaakt. "Dat ging toen om ATV-dagen", vertelt hij. Met die actie is het gelukt om de werkgever te overtuigen. Hij hoopt dat het dit keer weer gaat lukken.