Partij voor de Dieren: Rat mag niet het slachtoffer worden van Utrechtse afvalstaking

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Als het aan de Partij voor de Dieren ligt, wordt de rat in Utrecht gespaard. De partij is bang dat na de afvalstaking van vorige week de jacht op het beestje wordt verhevigd. Terwijl de rat er niets aan kan doen dat al dat afval op straat ligt.
Fractievoorzitter Maarten van Heuven meent: “Veel mensen vonden de ratten die op het afval afkwamen “irritatiefactor nummer 1”. Dit is niet de mening van de Partij voor de Dieren.” Volgens Van Heuven komen deze dieren alleen maar af op de rotzooi die mensen creëren. “Ditzelfde geldt voor muizen, duiven, meeuwen, kauwen en andere dieren.”

Gemeentelijke kanalen

Hij wilde van wethouder Susanne Schilderman (D66) weten wat ze gedaan heeft om te voorkomen dat dieren het slachtoffer zouden worden van de afvalbergen in de stad. Een direct antwoord op de vraag kwam er niet, de wethouder meldde wel dat er zeer uitgebreid gecommuniceerd is over de staking. “Via gemeentelijke kanalen, via sociale media, via de afvalwijzerapps hebben we hier aandacht aan gegeven.”
Van Heuven is het niet met de wethouder eens, volgens hem is er juist slecht gecommuniceerd, en waren maar weinig inwoners goed op de hoogte van de staking. “Daardoor is er meer afval op straat beland.” De PvdD pleit ervoor om te zorgen dat de inwoners van de stad minder afval gaan produceren.
De wethouder benadrukte dat het vooralsnog niet de bedoeling is om ratten te doden. Om te voorkomen dat er overlast van plaagdieren ontstaat is er een stappenplan. Belangrijk onderdeel daarvan is het wegnemen van voedingsbronnen. Vanuit die gedachte is de gemeente zo snel mogelijk na afloop van de staking begonnen met het weghalen van de afvalbergen.