Steun voor Utrechtse schrijver Lammers in paginagrote krantenadvertentie

© ANP
Utrecht - Alle landelijke dagbladen publiceren zaterdag een paginagrote advertentie waarin auteurs en uitgevers steun betuigen aan schrijver Pim Lammers. Zeker 2000 mensen uit het vak hebben de advertentie ondertekend, meldt boekenkoepel CPNB.
In de advertentie staat dat de initiatiefnemers het verschrikkelijk vinden dat de Utrechter zich terug heeft moeten trekken als schrijver van het kinderboekenweekgedicht omdat hij talloze doodsbedreigingen ontving. "De aanvallen volgden op een kort verhaal dat Lammers in 2015 voor volwassenen schreef. Doodsbedreigingen aan het adres van schrijvers zijn onaanvaardbaar, ongeacht hoe je hun werk interpreteert of wat je ervan vindt. Wij vinden het niet acceptabel dat schrijvers in hun veiligheid en vrijheid worden bedreigd."
De steunbetuiging is spontaan ontstaan bij enkele auteurs en uitgevers waarna de Groep Algemene Uitgevers (GAU) de actie coördineerde. Behalve schrijvers, illustratoren en vertalers hebben tal van organisaties uit het boekenvak de oproep medeondertekend.
De doodsbedreigingen volgden na een online hetze op sociale media, aangezwengeld door BN'ers als actrice Kim Feenstra en zangeres Monique Smit. Veel mensen vonden het niet kunnen dat Lammers een gedicht voor de Kinderboekenweek zou schrijven omdat de auteur bijna tien jaar geleden een verhaal voor volwassenen schreef over de relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer.