Utrecht: uniforme schurftaanpak in de maak voor studentensteden

© Omroep West
Utrecht - De GGD'en en het RIVM werken aan een schurftcampagne. Het is de bedoeling om tot een uniforme aanpak te komen in studentensteden. Dat laat de Utrechtse wethouder Eelco Eerenberg weten na vragen van de VVD en Student en Starter.
Vooral in studentenhuizen is de besmettelijke huidziekte in toenemende mate een plaag. Bij schurft is het belangrijk dat huisgenoten zich laten behandelen. Hoe dat moet, is inmiddels te lezen in een folder van de GGD regio Utrecht. Net als bij andere infectieziekten zal er indien nodig gebruik worden gemaakt van opschalingsscenario’s.
Het is de bedoeling om tot een landelijke aanpak te komen zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is en terecht kan met (hulp)vragen. Afgesproken is dat de huisarts er is voor taken in de eerstelijnszorg zoals diagnose, behandeling en advies over contacten. De GGD'en zijn er voor inhoudelijke advisering, voor het beantwoorden van vragen van inwoners en zorgprofessionals, en voor de ondersteuning bij grote uitbraken.
De GGD is begonnen met het ontwikkelen van landelijke informatievoorziening. Een recent voorbeeld daarvan is een animatie van het RIVM over het herkennen van schurft en de behandeling daarvan.
Om de informatie zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de doelgroep - studenten en jongeren - is hun inbreng en die van de onderwijsinstellingen essentieel. De GGD is in overleg met vertegenwoordigers van deze partijen om de behoeften in kaart te brengen. Deze informatie zal gebruikt worden om de landelijke informatievoorziening te verbeteren.
De VVD en Student & Starter hadden ook gevraagd of de GGD regio Utrecht de campagne kon richten op locaties waar veel jongeren komen zoals studentenverenigingen, kroegen, nachtclubs, festivals en sportverenigingen. Als blijkt dat dit relevant is, zal dat gebeuren, laat de wethouder weten. Tot dusver zijn er volgens Eerenberg geen signalen dat schaamte een belangrijke beperkende factor is in de bestrijding van schurft onder studenten. Wel wordt dit in de afstemming met de doelgroep en de informatievoorziening meegenomen, zoals de VVD en Student en Starter vroegen.

Geen waarschuwing per sms

Ook hadden de fracties gevraagd naar het inzetten van een anoniem sms-waarschuwingssysteem voor contacten. Bij seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) werkt dit goed, maar bij schurft staat of valt het succes van de behandeling met het gelijktijdig behandelen van alle contacten. "Het monitoren daarvan is niet mogelijk als contacten anoniem zijn en blijven. De beheerders van het landelijke sms-systeem hebben aangegeven op dit moment geen mogelijkheden te zien om het systeem uit breiden op een wijze die de inzet ervan voor de bestrijding van schurft ondersteunt", schrijft de wethouder.
"De aanpak van schurft onder studenten heeft landelijk de aandacht. Contacten en overleg van GGD regio Utrecht met landelijke partners zijn in volle gang", besluit Eerenberg.