Vuilnisophalers maken Utrecht langzaam weer schoon na staking, maar looneis nog altijd niet ingewilligd

© RTV Utrecht / Jasper Witte
Utrecht - "Ik was vrijdag nog even in de stad om te kijken hoeveel er lag. Er is in de afgelopen drie dagen weer veel meer bijgekomen. Het is een goede zooi!" Lachend kijkt vuilnisman Stijn Kerkhoven naar de grote bergen afval die in de binnenstad van Utrecht liggen. En net zo lachend gooit hij de volle zaken in zijn vuilniswagen.
Utrecht wordt langzaam weer schoon na staking vuilnisophalers
Vuilnisophalers in Utrecht zijn weer druk aan het werk. Ze hebben een hele grote klus te klaren, want na een week staken liggen de bergen vuil op sommige plekken een meter hoog. Na twintig minuten is de wagen alweer vol.
"We hebben actie gevoerd met een duidelijk doel en we krijgen veel steun en begrip vanuit de inwoners. En als je staakt, moet je het daarna natuurlijk ook weer opruimen. Daar hebben wij geen enkel probleem mee. Normaal hebben we na anderhalf uur een wagen vol. Vandaag gaat dat iets sneller."

Looneis blijft

De beëindiging van de staking betekent niet dat de looneisen van de Utrechtse stadsreinigers zijn ingewilligd. Nog altijd wil FNV een loonsverhoging van 12 procent. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bood eerder een loonsverhoging van 5 procent voor dit jaar en nog een 3 procent voor volgend jaar. Vakbond CNV noemt geen concreet percentage waarmee het loon verhoogd moet worden, maar mikt op koopkrachtbehoud.
"Het belangrijkste is nu dat we met elkaar in gesprek komen", zei verantwoordelijk wethouder Linda Voortman vanochtend. "Toen we begonnen met de onderhandelingen hebben we gezegd: wat we bieden is nog geen eindbod. Dus we willen echt wel kijken of we nog wat kunnen bewegen. Maar aan de andere kant zeggen we ook dat zij ook wat moeten bewegen. Want 12 procent voor alle medewerkers kost natuurlijk heel erg veel. Van dat geld moeten we ook scholen bouwen, bomen planten en voorzieningen voor ouderen realiseren. Daar moet ik ook echt naar kijken."
© RTV Utrecht / Jasper Witte
De gemeente wil dus graag weer in gesprek met de vakbonden. Maar of die hun looneis naar beneden bij willen stellen, is nog maar de vraag.
"Er waren deze week zelfs mensen die niet mee konden staken omdat ze niet kunnen leven van de stakingsuitkering die wij krijgen. Het is geen vijf voor twaalf. Het is voor sommige mensen kwart over twaalf of zelfs half één. Die staan financieel aan de grond. Dat is de boodschap die we uit willen dragen en die echt gehoord moet worden."
De vuilnisophalers verwachten dat het ongeveer een week duurt totdat de stad weer schoon is.