Utrechtse Ulu Moskee coördineert hulpacties na aardbeving in Syrië en Turkije

© ANP
Utrecht - De Ulu Moskee in Utrecht gaat de verschillende hulpacties die mensen starten na de aardbeving in Syrië en Turkije coördineren. Vanavond vindt er een bijeenkomst plaats waarin verschillende partijen brainstormen over de vraag hoe dit het beste kan gebeuren.
De aardbeving die gisteren plaatsvond kostte al meer dan 4800 mensen het leven. De voorzitter van de Ulu Moskee, Yucel Aydemir, ziet dat veel mensen uit de gemeenschap iets willen doen. Aydemir: "Mensen reageren diep geschokt en zijn vanuit hun emotie al bezig om geld te doneren en hulpacties op te zetten. Zo zijn er ideeën voor het opzetten van een weeshuis en om leerlingen te adopteren die papa's en mama's zijn verloren. Maar hoe goed dat ook bedoeld is, ben ik van mening dat dit goed gecoördineerd moet worden."
Volgens Aydemir verwachten veel mensen van zo'n grote moskee dat ze het voortouw nemen. "En dat doen we ook heel graag. Vanavond steken we de koppen bij elkaar om allerlei ideeën te verzamelen." Het inzamelen van geld is volgens de voorzitter niet de grootste uitdaging. "De vraag is vooral hoe we het geld op de juiste manier kunnen besteden. We willen vanavond beslissen welk doel, of doelen, wij willen sponsoren. De mensen hebben onderdak nodig, maar ook eten, tenten, warme dekens en kleding. Ik heb gehoord dat het Turkse Rode Kruis daarin al veel heeft betekend."
Maar dit is niet het enige wat vanavond wordt besproken. "We moeten ook met elkaar bekijken of we dit in kleine kring houden, of dat we scholen en gemeenten hierbij gaan betrekken." Vanavond zijn er partijen aanwezig zoals sportverenigingen, winkeliersverenigingen, andere moskeeën, maar ook individuen. "Iedereen die bijvoorbeeld ideeën heeft is welkom."
De bijeenkomst start vanavond om 20:00 in de Ulu Moskee.