Vuilnisophalers in Utrecht weer aan de slag, schoonmaken stad duurt zeker een week

© RTV Utrecht
Utrecht - Na een staking van een week gaan de vuilnisophalers in Utrecht morgen weer aan het werk om het afval op te halen en de straten schoon te maken. Volgens de gemeente duurt het, ondanks de inzet van extra mensen, nog minstens een week voordat alles opgeruimd is.
Om de stad weer schoon te krijgen ruimen de vuilnismannen- en vrouwen eerst het restafval en bedrijfsafval op. Dat begint met het weghalen van het afval naast de ondergrondse containers. Pas als dat weg is, kunnen de containers eruit gehaald worden om ze te legen. Doordat de containers erg vol zitten moeten de vuilniswagens vaker op en neer rijden. Ook is er een speciaal voertuig nodig om het afval naast de containers op te ruimen. Dat, in combinatie met het vele zwerfafval op straat, maakt volgens de gemeente dat het meer dan een week duurt om alles weer op te ruimen.
De gemeente zet extra mensen binnen de eigen organisatie in om de stad schoon te krijgen. Maar ook inwoners kunnen helpen. Op het wijkbureau of bij de afvalscheidingsstations kunnen ze knijpers en vuilniszakken ophalen.

Geen GFT

Om de opruimklus snel te klaren leegt de gemeente tijdelijk geen kliko's met gft-afval. Op mijnafvalwijzer.nl of in de Afvalwijzer-app is te vinden wanneer de kliko in welke buurt weer wordt geleegd. De gemeente meldt dat GFT-ophaal pas 20 februari weer kan starten.
Daarnaast wordt er tot maandag 27 februari geen grofvuil opgehaald. Tot die tijd kunnen inwoners grofvuil naar één van de drie afvalscheidingsstations brengen.

Hulp

Ed Salome, de stakingsleider van Syntus - vandaag is de staking in het streekvervoer begonnen - had bedacht dat ook chauffeurs kunnen helpen bij het ophalen van al het vuil. “Ik heb 50 buschauffeurs gevonden die de vuilnismannen na hun staking een handje zouden willen helpen. Helaas mag het niet van de gemeente.”
De gemeente heeft hierop gereageerd dat de hulp natuurlijk erg welkom is, maar dat om arbo-technische redenen het niet mogelijk is om zomaar aan het werk te gaan als vuilnisophaler. “De mensen die dit werk doen zijn hier voor opgeleid en het is niet veilig om zomaar op een vuilniswagen te stappen,” laat een woordvoerder van de gemeente weten.
Wel zijn mensen welkom om zich te melden bij het wijkbureau of de afvalscheidingsstations. Volgens Salome is dat voor de buschauffeurs geen optie: “Dat wordt te lastig organiseren, wij moeten ons eerst melden op ons werk waar we normaal gesproken zijn. We willen direct de vuilnismannen helpen, maar via de wijkbureaus verlies ik het overzicht. Het is logistiek gezien niet haalbaar."
De buschauffeurs wilden de vuilnisdiensten helpen om hun solidariteit aan hen te tonen. “De vuilnismannen krijgen nog minder salaris dan wij. Zij werken ontzettend hard en hebben het net als wij moeilijk met de stijgende inflatie. Zij voelen zich net als wij ook ondergewaardeerd.”
Salome heeft nog geen reactie van de vuilnisophaaldiensten gekregen, maar hoopt dat ze weten dat ze solidair willen zijn. “Het is jammer dat we ze niet mogen helpen, maar ik hoop dat ze weten dat ze onze steun hebben. Aan hun staking kun je zien, hoe belangrijk ze zijn.”