Vuilnisfestival bijna ten einde: de Utrechtse zakkenzee in beeld

© Jasper Witte (@wjtte)
Utrecht - Morgen gaan de Utrechtse vuilnismannen en -vrouwen weer aan het werk. De afgelopen week staakten ze voor betere arbeidsvoorwaarden en toonden ze de Utrechter hoe het een stad zonder vuilophaaldienst vergaat. Dag in dag uit groeiden de stapels vuilniszakken en oud papier.
Staker Stijn legde zijn werk neer, maar niet van harte. "Ik vind mijn werk geweldig", aldus Stijn. "Het liefst zie ik de stad Utrecht-waardig schoon, maar de staking is noodzakelijk." De vakbonden eisen 12 procent loonsverhoging, werkgeversorganisatie VNG wil dit jaar tot 5 procent gaan en daar volgend jaar nog 3 procent bovenop doen.
(tekst gaat verder na de foto's)
Overvolle containers en gedumpte zakken in Kanaleneiland.
Overvolle containers en gedumpte zakken in Kanaleneiland. © RTV Utrecht
Troep in het centrum van de stad.
Troep in het centrum van de stad. © RTV Utrecht
Voor ongedierte was het een vuilnisfestival: ratten, straatkatten en kraaien kwamen massaal op het vuilnis af en scheuren zakken open. Gevolg: de troep waait de stad door, het water en de natuur in. De gemeente verwacht minstens een week bezig te zijn om alles op te kunnen ruimen. Ongediertebestrijder Ruud Elbertse verwacht desondanks geen enorme aanwas van ongedierte. "Dat je de beesten nu meer ziet betekent niet dat ze er normaal niet zijn. De beesten zijn normaal gesproken ook in de stad te vinden, maar meer verspreid, of beter verstopt." Wie last heeft van het ongedierte hoefde ook niet aan te kloppen bij de gemeente: de medewerkers die ongedierte bestrijden staakten ook.

Strijder van het Smaragdplein

Niet alleen ongedierte leeft op in de zakkenzee: ook een enkele Utrechter steeg boven zichzelf uit. Neem 's Jean (spreek uit: Sjan). Gewapend met een stofzuigerslang zorgde de kranige zeventiger er hoogstpersoonlijk voor dat haar Smaragdplein toonbaar bleef. "Je kunt twee dingen doen. Óf je laat het staan, of je gaat aan de slag. Ik heb een oproep gedaan in de groepsapp van de flat om te vragen wie gaat mij ondersteunen, maar mensen zijn te druk." En dus deed de strijder van het Smaragdplein het zelf.
(tekst gaat verder na de foto's)
Einde aan zakkenzee in zicht, vanaf morgen werken stakende vuilnismannen weer
In Utrecht staakten vuilnisophalers een week lang
In Utrecht staakten vuilnisophalers een week lang © Jasper Witte (@wjtte)
Vuilnisbelt aan de Voorstraat.
Vuilnisbelt aan de Voorstraat. © RTV Utrecht
Ook het oud papier werd niet opgehaald.
Ook het oud papier werd niet opgehaald. © RTV Utrecht / Luca Berghuis
Vanaf morgen ruimen de vuilnismensen de boel weer op. Hoewel ze nog steeds ontevreden zijn over het cao-aanbod, zijn ze gemotiveerd als altijd. Vuilnisman Stijn: "Ik vind het prachtig werk. Ik wil de stad ook weer schoon hebben. Utrecht-waardig schoon."
Aan de rand van Lombok stapelde het vuil zich ook op.
Aan de rand van Lombok stapelde het vuil zich ook op. © RTV Utrecht / Rosan Onderwater
In de schaduw van de Domtoren.
In de schaduw van de Domtoren. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Afgedankte huisraad in de Dichtersbuurt.
Afgedankte huisraad in de Dichtersbuurt. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
'Deze buurt houdt van schoon.'
'Deze buurt houdt van schoon.' © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Afval aan het Amsterdam-Rijnkanaal.
Afval aan het Amsterdam-Rijnkanaal. © RTV Utrecht