Utrechtse schrijvers steunen met de dood bedreigde Pim Lammers: 'Het is een heksenjacht'

© Pixabay
Utrecht - Er wordt in de boekenwereld én daarbuiten verbolgen gereageerd op het nieuws rondom Pim Lammers. De in Utrecht wonende schrijver zou het Kinderboekenweekgedicht voor zijn rekening nemen, maar zag daar gisteren na diverse doodsbedreigingen vanaf.
"Ik ben geschokt. Het is dieptriest én schijnheilig", vindt schrijfster Diet Groothuis, die 25 jaar in Utrecht woonde en nu in Zeist. "Er wordt gewoon een heksenjacht ontketend op de schrijver. Mensen gaan Pim met zijn teksten samenvallen. Dat is benepen. Als je je écht zorgen maakt over kinderen, ga je toch ook achter mensen aan die games maken waarin je op kinderen moet schieten?"
Ook staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu heeft zich inmiddels uitgesproken over de bedreigingen richting Lammers. "Doodsbedreigingen aan het adres van schrijvers, kunstenaars en makers zijn onacceptabel", zei zij als reactie op het terugtrekken van de schrijver. "Ongeacht hoe je hun werk interpreteert of wat je ervan vindt. Het gemak waarmee mensen vanachter hun scherm aanklager en rechter spelen, is zorgelijk en schadelijk."

Petitie Van Haga

Lammers ontving doodsbedreigingen nadat er fragmenten uit een literair verhaal voor volwassenen werden gedeeld. Het verhaal gaat over de relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer. Dit leidde online tot boze reacties en bedreigingen. De christelijke actiegroep Gezin in Gevaar startte een petitie en Wybren van Haga stelde Kamervragen.
Annet Schaap, die opgroeide in Maartensdijk en net als Lammers in de Domstad woont, benadrukt dat seksualiteit een gevoelig onderwerp is wat kinderen betreft. "Je kunt er ook niet plompverloren bij kinderen mee aankomen. Daar moet je voorzichtig mee zijn. Maar zoals ik het begrepen heb was dat hier helemaal niet aan de orde. De tekst die aangehaald wordt, was een tekst uit een boek voor volwassenen. En in de volwassenliteratuur moet je het wel overal over kunnen hebben. Mensen weten eigenlijk helemaal niet waar het over gaat."

Steun voor collega

Groothuis vult aan: "Ik vind dat als je je zorgen over bepaalde teksten maakt, je je met de schrijver in verbinding moet stellen. Maar ga niet los op social media en zomaar iemand cancellen. Ook bekende Nederlanders deden mee aan de hetze. Mensen die zelf notabene met kinderen werken. Tsja, ik begrijp dat niet."

Schrijvers die de Utrechtse dichter Pim Lammers steunden, worden ook bedreigd. Dat heeft de voorzitter van de Groep Algemene Uitgevers gezegd, bij het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen. Ze snapt daarom dat auteurs niet massaal de publiciteit opzoeken om Lammers te verdedigen.

Net als Groothuis is Schaap erg geschrokken van het nieuws rondom Lammers. Ze begrijpen dan ook dat hij zich door de bedreigingen terugtrok. Beide schrijvers steunen hun collega. Schaap: "Ik hoop dat hij zichzelf kan beschermen. Het is zo bizar dat dit gebeurt. Ik hoop dat we kunnen blijven staan en dat we kunnen blijven doen wat we deden: mooie boeken maken."
We spraken Pim Lammers eerder in het RTV Utrecht-programma De Wandelaar, waarbij een Utrechtse schrijver gevolgd werd terwijl hij een wandeling door een wijk in de stad maakte. In het geval van Lammers was dat tijdens een wandeling door de binnenstad: