Utrechtse dichter Kinderboekenweek trekt zich terug na doodsbedreigingen

© Pixabay
Utrecht - Schrijver Pim Lammers trekt zich terug als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht 2023. Dat meldt boekenkoepel CPNB. "Een gedicht schrijven is mij geen doodsbedreigingen waard", laat Lammers zaterdag weten.
Lammers kreeg de doodsbedreigingen nadat er fragmenten uit een literair verhaal voor volwassenen werden gedeeld. Het verhaal gaat over de relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer. Dit leidde tot boze reacties en bedreigingen. Ook werd hem verweten een "pedofilie-activist" te zijn. De christelijke actiegroep Gezin in gevaar startte een petitie en Wybren van Haga stelde Kamervragen.

'Enorme hoeveelheid bedreigingen'

"De aantijgingen over mij zijn pertinent onwaar en ik heb dan ook aangifte gedaan", zegt Lammers, die uit Groningen komt, maar nu in Utrecht woont. "De enorme hoeveelheid bedreigingen en de agressiviteit ervan richting mij en mijn dierbaren hebben mij doen besluiten om mij terug te trekken." Lammers was in 2018 de jongste winnaar van een Zilveren Griffel ooit, voor zijn prentenboek 'Het lammetje dat een varken is'.

Reacties van collega's

Boekenkoepel CPNB laat weten "met grote verontwaardiging en ontzetting kennisgenomen van de bedreigingen en vinden het verschrikkelijk dat een auteur aangevallen wordt. De literaire vrijheid staat hier onder extreme en voor de CPNB onacceptabele druk. We moeten in de nabije toekomst met elkaar het gesprek aangaan over de veiligheid van auteurs." De organisatie stelde eerder heel bewust voor Lammers gekozen te hebben omdat zijn kinderboeken gaan over "een zeer actueel thema: als kind jezelf kunnen zijn."
Lammers krijgt bijval van collega's op sociale media. Schrijfster Heleen van Royen wijdt er een serie tweets aan. Ook Kevin Hassing, die afgelopen jaar de prijs voor de Kinderjury won, nam het op sociale media op voor Lammers. "Dus omdat ik over piraten schrijf ben ik een piraat? Denk even na voordat je rare dingen roept", stelde Hassing.