Troep in Utrecht sterkt stakende vuilnisophaler Stijn: 'Je ziet meteen het verschil als we er niet zijn'

© Ingezonden
Utrecht - Het is toch even slikken als hij door de stad fietst: met lede ogen moet Stijn Kerkhoven aanzien wat een bende het is geworden in zijn stad Utrecht. Eerder deze week legde hij samen met honderden collega's van de stadsreiniging het werk neer. Een week lang wordt er geen vuilnis opgehaald. De consequentie werd de afgelopen dagen pijnlijk zichtbaar. "Je ziet meteen het verschil als we er niet zijn. Dat sterkt ons ook", zegt Stijn.
Dat wil niet zeggen dat het staken van harte gaat. Het doet toch een beetje pijn als je vuilnisman bent en ziet hoe de stad er nu bij ligt. "Ik vind mijn werk geweldig", vertelt Stijn. "Het liefst zie ik de stad Utrecht-waardig schoon, maar de staking is noodzakelijk."
Geld erbij. Dat is de belangrijkste inzet van de stakers. 12 procent loonsverhoging willen vakbonden FNV en CNV, maar landelijke werkgeversorganisatie VNG biedt 5 procent voor dit jaar en nog eens 3 procent voor volgend jaar.

'Vijf voor half één'

"Het is steeds lastiger rondkomen", legt Stijn uit. "Alles wordt duurder, maar de salarissen stijgen niet mee. Mensen worstelen daar echt mee. Aan de waardering ligt het niet. Het is het feit dat we bijna niet meer rond kunnen komen waardoor we geen andere optie hadden. Bij sommige collega's is het niet meer vijf voor twaalf, maar al bijna vijf voor half één."
Het nijpende geldtekort is voor sommige collega's zelfs reden om niet mee te doen aan de staking. Omdat de stakingsuitkering lager is dan het salaris, kiezen ze ervoor door te werken. "Een deel van deze mensen hebben mij opgebeld dat ze graag willen staken, maar dat ze het geld écht niet kunnen missen." En dat doet pijn. "Staken is een recht wat je hebt, maar geld maakt dat voor veel mensen lastig."
Niet iedereen legde de afgelopen week het werk neer dus. "Die mensen gaan gewoon aan het werk. Op hun normale functie of op een andere", legt Kerkhoven uit. Maar ondanks de staking heeft ook hijzelf zich nog geen seconde verveeld de afgelopen dagen. "Je zou denken dat je zeeën van tijd overhebt, maar in mijn geval is dat niet zo." Stijn zit in het actiecomité dat de staking regelt en in de gaten houdt. "Ik ben vooral bezig geweest met dingen regelen en het contact met collega's over hoe het gaat", legt hij uit.

Actieplan

Aanstaande dinsdag mag hij weer aan het werk. En daar heeft hij zin in. "Ik vind het prachtig werk. Ik wil de stad ook weer schoon hebben. Utrecht-waardig schoon."
Dat werk is de aankomende week misschien wel wat zwaarder dan normaal, omdat er een week aan afval is blijven liggen. "Wat dat betreft is het 's avonds een man, 's ochtends een man", vindt Kerkhoven. "We hebben besloten om te staken, omdat het echt niet meer zo kan. Dan is de consequentie dat we nu wat meer moeten opruimen."
Hoe het schoonmaken van de stad er precies uit gaat zien is nog niet bekend. "Het actieplan ligt nog bij het management, dat horen wij aankomende dagen hoe we het precies gaan doen."