Dit moet je weten over de staking in het streekvervoer van maandag 6 februari tot en met vrijdag 10 februari

Staking van streekvervoerchauffeurs in juni.
Staking van streekvervoerchauffeurs in juni. © RTV Utrecht
Utrecht - Werknemers in het streekvervoer leggen het werk vanaf aankomende maandag opnieuw neer. Deze keer vijf dagen achter elkaar. Een aantal vragen en antwoorden op een rij.

Wat betekent het voor mij?

Er zullen (veel) minder stadsbussen, streekbussen en trams rijden. Pas kort van tevoren zal duidelijk worden hoe veel en welke ritten dat concreet zullen zijn. Het is dan ook verstandig om reizigersinformatie bij bijvoorbeeld U-OV in de gaten te houden als je op pad gaat. U-OV geeft aan actuele informatie te willen verzorgen, maar dat het kan gebeuren dat de reisplanner tijdens de stakingsweek minder betrouwbaar is vanwege de onvoorspelbaarheid van wel of niet rijdend streekvervoer.

Wie gaat er staken?

Werknemers in het streekvervoer. Het gaat dan om personeel van stadsbussen, streekbussen en trams. De stakingsbereidheid lijkt hoog, waardoor er waarschijnlijk ook in de provincie Utrecht bijna geen bussen en trams zullen rijden.

Er is laatst toch al gestaakt in het streekvervoer?

Op 19 en 20 januari was er al een staking in het streekvervoer, toen op initiatief van vakbond FNV. Ongeveer 40 procent van de stadbussen, streekbussen en trams reden toen niet. Tijdens deze nieuwe stakingsronde, van maandag 6 februari tot en met vrijdag 10 februari, doet ook vakbond CNV mee. De uitval van het streekvervoer wordt daardoor mogelijk een stuk groter dan op 19 en 20 januari het geval was.

Waarom wordt er gestaakt?

Vakbonden FNV en CNV gaven onlangs al aan dat er langdurig gestaakt zou gaan worden in het streekvervoer als de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) niet in zou gaan op een door de vakbonden gesteld ultimatum. Dat verstreek op maandag 30 januari om 12.00 uur. De bonden eisten een nieuwe cao met een loonsverhoging gelijk aan de inflatie en minder werkdruk voor het personeel. De werkgevers hebben geen gehoor gegeven aan het ultimatum, waardoor de nieuwe staking in het streekvervoer dus doorgezet wordt. "De chauffeurs kunnen nu niks anders meer, dan staken om van zich te laten horen. Dat doen ze liever niet, ze willen liever hun passagiers vervoeren. Dat ze het toch doen, zegt hoe ernstig de situatie is", aldus de FNV.

Hoelang gaat het duren?

De staking duurt de hele werkweek: van maandag 6 februari tot en met vrijdag 10 februari.

Is iedereen hier blij mee?

Nee, ook de werknemers in het streekvervoer zelf niet. Samen met politieke partijen GroenLinks en PvdA richten zij zich maandag in een pamflet tot de reiziger: "Wij vinden dit natuurlijk heel vervelend en begrijpen goed dat u als reiziger hier mede de dupe van bent." Reizigersorganisatie Rover wil dat er snel een einde komt aan de stakingen in het streekvervoer en roept daarom op tot reizigersvriendelijke acties. Ook vraagt Rover aan vervoersbedrijven om coulant om te gaan met het vergoeden van alternatieve reiskosten aan reizigers, ook als uiteindelijk een bus toch bleek te rijden.