Utrechts dansicoon Marcel de Rijk overleden: 'De lach zal blijven, maar vandaag met een traan'

© Instagram Marcel de Rijk
Utrecht - Marcel de Rijk, oud-danser en dansschoolhouder uit Utrecht, is overleden. Hij woonde al meer dan 25 jaar in Indonesië, maar was op dansgebied een waar begrip in de Domstad, de stad waar hij werd geboren en ook opgroeide. De Rijk is gestorven aan kanker, hij werd 75 jaar.
Op De Rijks Instagrampagina is zijn overlijden gemeld. "Met diepe droefheid informeren we alle dierbare vrienden en collega's van Marcel de Rijk dat hij vandaag om 01.55 uur vredig deze wereld verlaten heeft", staat er geschreven.

Hield niet van dansen

De familie De Rijk is op dansgebied een bekende naam in Utrecht. Tachtig jaar geleden (in 1943) richtten Marcels ouders Henk en Wati een dansschool op aan de Nieuwe Gracht in Utrecht. "Veel mensen leerden van hen dansen", legt Fred Klinkenberg, een goede bekende van De Rijk en zelf ook eigenaar van een dansschool, uit.
Hij danste met zijn hart en gaf les met zijn hart.
Fred Klinkenberg
Marcel en zijn zus Ratna nemen die school in de jaren tachtig over en breidden vervolgens uit met vestigingen aan de Amsterdamsestraatweg en aan de Erfstede in Nieuwegein. "Het grappige is dat Marcel helemaal niet van dansen hield", grinnikt Klinkenberg. "Maar het danstalent zat blijkbaar in zijn genen en al heel spoedig werden broer en zus kampioen in Nederland, wel dertien keer."
Broer en zus maken ook internationaal furore, vooral als balzaaldansers. "Hij was een inspirator, een fantastische docent, een coach. Alles in één. Ik kwam als 15-jarige bij hem op les. Marcel nam me mee de danswereld in en ontdekte het talent in me. Hij danste met zijn hart en gaf les met zijn hart."
Marcel en Ratna in Utrecht, rond 1970.
Marcel en Ratna in Utrecht, rond 1970. © Instagram Marcel de Rijk

Heel groot verlies

Ook in Indonesië, waar Marcel vanaf ongeveer zijn vijftigste woont, blijft hij dansen. Hij vervult er ook de rol van jurylid tijdens diverse wedstrijden. "En als hij dan zo af en toe weer in Nederland was, kwam 'ie altijd even bij me op bezoek."
Klinkenberg komt superlatieven tekort om De Rijks leven en carrière te omschrijven. Het ene compliment is nog niet geweest als het andere zich alweer aandient. "Marcel had zoveel liefde voor het vak. Hij was een icoon in de danswereld. All over the world. Dit is een heel groot verlies."
Marcel de Rijks afscheidsceremonie is woensdag op de plek waar hij woonde en overleed: het eiland Lombok. Klinkenberg: "De herinnering blijft, de lach zal blijven, maar vandaag met een traan."
In onderstaande video dansen Marcel en Ratna de Rijk op een internationaal Latijns stijldanskampioenschap. Marcel is 19 jaar, Ratna twee jaar jonger.