Ongedierte geniet van afvalstaking: 'Op dit moment irritatiefactor 1 in de stad'

© RTV Utrecht / Bas Teunissen
Utrecht - Zakken afval en uitpuilende containers, het is deze week onderdeel van het straatbeeld van Utrecht. De staking van vuilnisophalers zorgt voor veel troep. Dat levert ook een ongewenst bijeffect op: het afval werkt als een magneet op ongedierte. Toch lijkt het probleem groter dan dat het daadwerkelijk is, stelt ongediertebestrijder Ruud Elbertse gerust.
De afvalzakken stapelen zich steeds meer op en volgens Elbertse zorgt dat voor een toename aan ongedierte in de stad. "Die beesten worden kortgezegd erg blij van al het afval." Ratten, straatkatten en bijvoorbeeld kraaien komen massaal op de afvalbergen af. "Dat moet je absoluut niet willen. Ze trekken de zakken open en dat levert heel veel zooi op."
Op zoek naar eten trekken de dieren alles uit de vuilniszakken wat ze niet kunnen gebruiken. "Dat komt allemaal op straat terecht. Van maaltijdverpakkingen tot maandverband, alles waait over de stoep", schetst de Utrechtse ongediertebestrijder. Hij hoort tijdens zijn werk dan ook veel klachten. "Mensen zien steeds meer dieren ongestoord over straat zwerven en vinden het heel goor. Het is op het moment denk ik irritatiefactor één in de stad."

Veel vragen

Wat dat betreft moet het "als de sodemieter" worden opgeruimd, vindt Elbertse. Hij wordt nog niet platgebeld, maar hij merkt wel dat het deze week drukker is dan normaal. "Door de staking zie je het ongedierte in de stad toenemen."
Waar afval is, is ongedierte: een heel simpele regel. "De troep op straat is voor deze dieren een soort loterij." Toch betekent het zichtbaar zijn van het ongedierte niet dat het probleem erg is toegenomen. "Het ongedierte centreert zich nu rond een aantal plekken met veel troep. Als je deze bron verwijdert zal het ongedierte ook weer snel verdwijnen."

Geen toename

De bestrijder benadrukt ook dat het niet écht een toename van het ongedierte is. "Dat je de beesten nu meer ziet betekent niet dat ze er normaal niet zijn. De beesten zijn normaal gesproken ook in de stad te vinden, maar meer verspreid, of beter verstopt."
De staking duurt tot en met maandag en vanaf dinsdag pakken de gemeentemedewerkers hun taken weer op. De gemeente gaat proberen met een inhaalactie de afvalbergen op te ruimen, maar denkt er wel meerdere dagen mee bezig te zijn.

De gemeente Utrecht kan niks zeggen over meldingen de afgelopen dagen over ongedierte. De medewerkers die op de meldingen af zouden moeten gaan staken ook. Daarom krijgen mensen die de gemeente bellen een bandje te horen.