Utrecht komt met campagne over mentale gezondheid, ook voor studenten

© StockSnap, Pixabay
Utrecht - De gemeente Utrecht lanceert medio mei een campagne over mentale gezondheid. De campagne richt zich onder andere op scholieren en studenten, een groep waarbij de mentale gezondheid onder druk staat door zaken als prestatiedruk en zorgen over de toekomst. Dit blijkt uit de Utrechtse Gezondheidsmonitor, die eind vorig jaar werd gepresenteerd.
De campagne gaat waarschijnlijk in mei van start, omdat die maand ook de landelijke week van de mentale gezondheid plaatsvindt. Dit liet wethouder Lot van Hooijdonk gisteren in het wekelijkse vragenuurtje van de gemeente weten, naar aanleiding van vragen van de politieke partijen PvdA, D66, GroenLinks, Student & Starter en de VVD. Van Hooijdonk vervangt de afwezige wethouder Eelco Eerenberg.
Van Hooijdonk: "Bij de campagne willen we allerlei betrokkenen, zoals jongeren, maar ook ouders en scholen betrekken." Aansluitend op de themaweek is er begin juni in Tivoli Vredenburg het faalfestival. Eerder vond die ook al eens plaats, "om de mislukkingen en tegenslagen onder ogen te zien, en te omarmen", zo is op de site van Tivoli te lezen. Hoe de themaweek er verder uit zal zien, is nog niet bekend.
De partijen vroegen ook aan de wethouder wat de gemeente nu doet op het gebied van mentale gezondheid. Van Hooijdonk: "Het is een belangrijke rol van de gemeente om initiatieven te verbinden. De week van de mentale gezondheid is ook een bijeenkomst om al die krachten zoveel mogelijk te bundelen." Ook wijst Van Hooijdonk erop dat er een subsidie herstel en veerkracht Utrechtse jeugd is. Tot 31 december 2024 is een bedrag van ruim 11 miljoen euro beschikbaar voor kinderen en jongeren, bedoeld om de negatieve effecten van de coronabeperkingen tegen te gaan.
Van Hooijdonk: "Er is nog ruimte om nieuwe aanvragen in te dienen, maar er zijn ook al zaken die groenlicht hebben gekregen, zoals het faalfestival en de WachtVerzachter." De WachtVerzachter is een initiatief van drie gemeenten, waaronder Utrecht, om mensen te ondersteunen die op de wachtlijst staan om psyschische hulp te krijgen. Er is ook een speciale jongereneditie.