Utrechtse wethouder Van Hooijdonk overleeft motie van afkeuring in debat over windmolens

Volgens wethouder Lot van Hooijdonk is het gasvrij maken van huizen hard nodig om de energiedoelen te halen.
Volgens wethouder Lot van Hooijdonk is het gasvrij maken van huizen hard nodig om de energiedoelen te halen. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - De oppositie in de Utrechtse gemeenteraad was donderdagavond zeer ontevreden over het optreden van wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks). Zij heeft een brief gestuurd naar de provincie over gebieden waar eventueel windmolens zouden kunnen komen. De oppositie vindt dat ze die brief eerst met de gemeenteraad had moeten overleggen, maar dat heeft ze niet gedaan.
Daardoor is onduidelijkheid ontstaan over de plek waar windmolens zouden kunnen komen. Van Hooijdonk overleefde een motie van afkeuring, maar kreeg wel een tik op de vingers van veel partijen.
Het draait allemaal om zogenoemde zoekgebieden voor duurzame energie, oftewel waar zou in de toekomst een windmolen kunnen komen. De gemeenteraad heeft die plekken vastgesteld in de Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040 (RSU). Daarin staan op een kaartje een aantal icoontjes die aangeven waar die plekken zijn.

Icoontjes

In een brief aan de provincie heeft Van Hooijdonk die icoontjes opgerekt tot vlekken, en tegen de provincie gezegd dat dit de zoekgebieden zijn. In één van die vlekken ligt Haarzicht, een net opgeleverde nieuwbouwwijk.
Volgens de VVD is Van Hooijdonk haar boekje te buiten gegaan door de icoontjes op te rekken tot vlekken. De partij kreeg daarbij steun van onder meer de PVV en EenUtrecht. Die partijen vroegen aan Van Hooijdonk om de kaartjes bij de brief aan de provincie in te trekken en te vervangen door het kaartje met de icoontjes. Dat weigerde Van Hooijdonk.
Volgens de wethouder staat in de brief aan de provincie heel duidelijk dat het om gebieden gaat waarover de raad nog een besluit moet nemen en dat die vlekken dus geen enkele status hebben.

Vervelend

Ze weigerde ook excuses te maken. “Het is hartstikke vervelend dat de kaarten verwarring hebben opgeleverd”, zei Van Hooijdonk tegen de gemeenteraad. “Ik kan me voorstellen dat een aantal mensen zich overvallen heeft gevoeld.” Maar verder dan dat wilde ze niet gaan. En dat was voor een deel van de oppositie onvoldoende, en dus kwamen die met een motie van afkeuring.
Nagenoeg de hele oppositie is ontevreden over het optreden van de wethouder, maar een deel van de oppositie vond een motie van afkeuring net iets te ver gaan. Daardoor kreeg die alleen steun van de VVD, PVV, EenUtrecht, Utrecht Solidair, DENK en Stadsbelang. De motie werd dan ook verworpen.
Coalitiepartij D66 liet voorzichtig blijken de gang van zaken ook niet goed te vinden en dat is opmerkelijk. Raadslid Ralph Peters ging echter niet verder dan te melden dat dit een wijze les moest zijn, die zijn partij zou 'meenemen'.