Traditie: campagne Utrecht begint met rel over verkiezingsborden

© RTV Utrecht
Utrecht - Rond de Provinciale Statenverkiezingen volgende maand komen in de stad Utrecht geen verkiezingsborden met daarop posters van deelnemende partijen. Er doen zo veel partijen mee dat ze niet allemaal op één bord passen, vindt burgemeester Sharon Dijksma. Het CDA baalt van die beslissing.
Op 15 maart kan Nederland naar de stembus voor Provinciale Staten en voor de waterschappen. Nederland kent een lange traditie waarin steden en dorpen volhangen met biljetten van de partijen, met daarop vaak een foto van de lijsttrekker.
Maar die borden komen dit keer niet in Utrecht. Dat leidt tot een relletje in de gemeenteraad. En die onenigheid is net zo traditioneel als de borden zelf. Sinds een aantal verkiezingen zijn er voorgedrukte borden. Eerdere relletjes gingen daarover, want de partijen willen 'traditioneel zelf plakken', met voorbedrukte borden wordt hen dat ontnomen.
Het relletje dit jaar werd aangewakkerd door het CDA. “Via enkele actieve CDA’ers uit Utrecht kwamen wij erachter dat de gemeente Utrecht voornemens is om geen verkiezingsborden te plaatsen dit jaar voor de provinciale verkiezingen en de waterschapsverkiezingen”, zei fractievoorzitter Jantine Zwinkels in het wekelijkse vragenuur. Zij wilde weten waarom de borden ontbreken. Ze kreeg brede steun uit de raad voor haar onvrede.
Voor ons is het persoonlijke karakter van de foto’s van de lijsttrekkers op die borden van waarde. En dat missen we nu
Jantine Zwinkels (CDA)
Burgemeester Sharon Dijksma kwam met een pragmatische benadering van het probleem. “U moet zich bedenken dat twintig partijen meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen. En voor de twee waterschappen hebben zich 27 partijen gemeld. Dat zijn er 47”, zei ze tegen de raad. “Als je die op een bord plaatst krijg je een postzegelmodel. Dan moet je als burger met een loep langs om te kijken wie erop staan.”

Opkomstbevordering

Commissielid Mirac Usta (DENK) maakt zich zorgen over de opkomst in sommige wijken zoals Kanaleneiland en Overvecht. Zonder die borden zou de opkomst nog wel eens lager kunnen worden, is de angst van meerdere partijen. Dijksma gaf aan dat het geld dat bespaard wordt door het niet plaatsen van borden nu ingezet wordt in een reclamecampagne, met billboards in bushokjes, bij winkelcentra en langs doorgaande wegen. Op die posters wordt verwezen naar een website waar nog veel meer informatie te vinden is.
Fred Dekkers (GroenLinks) is bang dat het ontbreken van gemeentelijke borden zogenoemde ‘wildplakkers’ in de kaart speelt. Maar daar is de burgemeester niet bang voor. Dijksma: “Ik zou toch zeggen dat partijen hier het goede voorbeeld moeten geven.” Ze zei het gek te vinden als de raad zelf besluit dat ze zich niet aan de regels houden die de raad zelf opstelt.
Maarten Koning (D66) wond zich vooral op over het feit dat hij van niets wist. De burgemeester heeft zelf besloten geen borden neer te zetten, zonder de gemeenteraad te informeren. En Jantine Zwinkels ten slotte: “Voor ons is het persoonlijke karakter van de foto’s van de lijsttrekkers op die borden van waarde. En dat missen we nu.” Maar die borden, ze komen er niet, benadrukte de burgmeester nog maar eens. En daarmee kwam er voor vele raadsleden een onbevredigend einde aan de eerste traditie bij verkiezingen, de rel over de borden.