Advocaat Ridouan T. wil vrijspraak: 'Kroongetuige onbetrouwbaar en geen bewijs'

Advocaat Weski komt aan bij de zwaarbewaakte rechtbank in Amsterdam.
Advocaat Weski komt aan bij de zwaarbewaakte rechtbank in Amsterdam. © ANP
Vianen/Utrecht - De advocaten van Ridouan T. vinden dat hun cliënt vrijgesproken moet worden. In haar slotpleidooi zei raadsvrouw Inez Weski dat kroongetuige Nabil B. onbetrouwbaar is en dat er geen bewijs is tegen T.
Met het betoog van Weski is een belangrijk deel van liquidatieproces Marengo achter de rug. De volgende stap is de reactie van het Openbaar Ministerie (OM). Daarna krijgen alle advocaten opnieuw het woord. De uitspraak in het megaproces staat onder voorbehoud gepland op 20 oktober.

Ridouan T. uit Vianen is volgens het OM de baas van een drugsbende die meerdere moorden pleegde. Hij zou onder meer verantwoordelijk zijn voor de dood van Ranko Scekic (in 2016 geliquideerd in Utrecht-Overvecht) en de Nieuwegeinse spyshopmedewerker Ronald Bakker (in 2015 doodgeschoten in Huizen). Kroongetuige in de zaak is Nabil B. uit Utrecht. Saïd R. wordt gezien als de rechterhand van hoofdverdachte T. Hij komt ook uit Utrecht.

Inez Weski zette minutieus uiteen waarom er volgens haar geen bewijs is en T. vrijgesproken moet worden. Daar deed ze samen met haar kantoorgenoten in totaal elf zittingsdagen over.
Tegen Ridoan T. (45) en verschillende medeverdachten zijn vorig jaar levenslange celstraffen geëist. Vermoedelijk komt daar nog een levenslange eis bij in de zaak van T.'s vermeende rechterhand Saïd R. Deze zaak loopt achter op de rest van het proces omdat hij pas later vanuit de Colombiaanse cel naar Nederland is gekomen. 17 februari komt het OM met de strafeis in de zaak van R.
Het bewijs in Marengo steunt op onder meer onderschepte berichten over criminele handelingen uit de PGP-telefoons van de verdachten, maar kwam pas aan het rollen nadat kroongetuige Nabil B. zich bij justitie meldde. Hij heeft belastend verklaard over meerdere verdachten in ruil voor strafvermindering. Advocaat Weski zegt dat de verklaringen van B. onbetrouwbaar zijn en dat Ridouan T. daarom vrijgesproken moet worden.
Een week nadat in maart 2018 naar buiten was gekomen dat B. zich als spijtoptant had gemeld, werd zijn broer doodgeschoten. In 2019 is zijn advocaat Derk Wiersum doodgeschoten en in juli 2021 vertrouwenspersoon Peter R. de Vries. Die moorden maken officieel geen onderdeel uit van Marengo, maar worden wel als onlosmakelijk onderdeel van het proces gezien.