Vuilcontainers worden voller en voller: Utrechtse (76) gaat afvalberg met stofzuiger te lijf

's Jean Rensing.
's Jean Rensing. © RTV Utrecht
Utrecht - Het vuilnis hoopt zich op in Utrecht, maar niet bij het Smaragdplein want daar zwaait 's Jean (spreek uit als: sjan) de scepter. Of in dit geval de stofzuigerslang, waarmee de 76-jarige verwoed in de ondergrondse containers staat te porren. "Ik ben al een half uur bezig. Zo, nu kan er weer wat bij."
Door de staking in Utrecht wordt een week lang geen vuilnis opgehaald. Dat zorgt voor rotzooi op straat, maar 's Jean heeft een tactiek. "Ik heb de bakken open gemaakt hè, wat niet mag. Je mag de bakken nooit open maken. Maar ik weet een truc." Via de opening van de container weet 's Jean bij het sluitinkje van het zijdeurtje te komen en zo krijgt ze de papierbak open. "Het mag niet van de gemeente, maar ik zie dit als een noodgreep."
Ze is er op een dag wel 2,5 uur mee zoet. "Je kunt twee dingen doen. Óf je laat het staan, of je gaat aan de slag. Ik heb een oproep gedaan in de groepsapp van de flat om te vragen wie gaat mij ondersteunen, maar mensen zijn te druk."
Naast één van de containers staat een stofzuiger. Dat is een dilemma. Hij past niet in een bak en 's Jean heeft geen tijd om 'm mee naar huis te nemen, wat ze eigenlijk het liefst zou doen. "Maar ik laat 'm niet staan. Want alles wat ernaast staat, maakt dat mensen er nog meer naast zetten. Zo werkt dat psychologisch."
's Jean is het type dat niet gauw opgeeft. Ze heeft er ook nog een vrijwilligersbaan naast, daar moet ze straks weer snel naartoe. In de haast is ze vandaag haar handschoenen vergeten, dat is wat onhandig. Maar het houdt haar niet tegen. "Laatst vond ik een paar condooms", lacht 's Jean. "Die heb ik nog net in het restafval weten te krijgen. Maar toen had ik wel handschoenen aan hoor."
's Jean is hard aan het werk om haar buurt schoon te houden
Het harde werk gaat niet ongezien voorbij. "Dankjewel 's Jean!", roept een mevrouw die voorbij loopt. "Ja, dat is wel lief", zegt 's Jean. "Dat is Monique uit de flat. Die weet ook als geen ander orde te houden. Het is wel heel plezierig als je die steun krijgt." Liefst had 's Jean gewild dat de hele buurt meehielp schoonmaken, maar dat zit er duidelijk niet in. "Mensen hebben hun eigen leven, zijn druk met werken en studeren. Op zich niks mis mee, maar een beetje saamhorigheid en hulp zou af en toe wel welkom zijn."
"Zo, die zit", zegt 's Jean triomfantelijk terwijl ze het zijdeurtje van de container weer in het slotje laat vallen. "Geeft me een goed gevoel. Maar we zijn er nog niet hè, want de grote afvalberg komt in het weekend." Daar maakt ze zich wel zorgen over, want als de bakken vol zitten houdt het voor 's Jean eigenlijk ook op. Alhoewel… opgeven komt in haar woordenboek niet voor en de stofzuiger gaat dus mee. "Maar wel vanavond pas, want ik moet zo snel mogelijk naar m'n vrijwilligersjob."