Steeds meer afval in het centrum van Utrecht, markten gaan gewoon door

In de binnenstad (Voorstraat) liggen inmiddels flinke afvalbergen.
In de binnenstad (Voorstraat) liggen inmiddels flinke afvalbergen. © RTV Utrecht / Bas Teunissen
Utrecht - De afvalbergen in de stad Utrecht worden steeds groter. Vuilnisophalers staken sinds dinsdag en dat is inmiddels goed te zien op straat, met name in de binnenstad en de buurten daaromheen. Ondanks de oproep van de gemeente om afval zo veel mogelijk binnen te houden.
De markten in de stad, zoals die van vrijdag op het Vredenburg, kunnen gewoon doorgaan. De gemeente heeft de marktkoopmannen en -vrouwen op het hart gedrukt dat ze hun vuilnis na afloop opruimen. Ook overweegt de gemeente na de markt extra op te ruimen. "Het mag niet de volksgezondheid in gevaar brengen", zegt een woordvoerder. "Denk bijvoorbeeld aan schoonspuiten van het plein."

Gevaarlijke situaties

De gemeente krijgt veel meldingen van inwoners die klagen over volle afvalcontainers. Maar er wordt, zoals afgesproken met de vakbonden, niet ingegrepen. Wel zet het stadsbestuur speciale calamiteitenteams in die kunnen ingrijpen als er bijvoorbeeld gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan. Dat team heeft tot nu toe één keer ingegrepen. Op welke plek dat was is niet bekend.
Vooral in straten met veel restaurants ligt veel afval op straat. Ook in de wijken Overvecht en Transwijk zijn de gevolgen van de staking goed te zien. De stakende gemeenteambtenaren zijn van plan aankomende dinsdag het afval weer op te halen. Naar verwachting gaan de afvalhopen dus nog flink groeien.
Ook op de Burgemeester Reigerstraat ligt veel afval op straat.
Ook op de Burgemeester Reigerstraat ligt veel afval op straat. © RTV Utrecht / Bas Teunissen
Het stakende personeel wil een betere cao. Ook stratenmakers en medewerkers in de groenvoorziening hebben het werk neergelegd. Inmiddels lijkt de staking uit te breiden naar andere plekken in Nederland, zegt vakbond FNV. In Den Haag, Dordrecht, Emmen en de Betuwe willen vuilnisophalers ook het werk neerleggen.