OV-chipkaart voortaan overbodig? Inchecken met je betaalpas vanaf nu mogelijk

© ANP
Utrecht - Vanaf vandaag heb je niet per se meer een ov-chipkaart nodig om te kunnen reizen met de trein: in- en uitchecken kan voortaan namelijk met een bankpas of smartphone. De nieuwe mogelijkheid heet OVpay en is vooral bedoeld om reizen makkelijker te maken voor mensen die niet zo vaak met de trein gaan.
Afgelopen najaar begon de NS al met het testen van de nieuwe methode. Aanvankelijk stond de invoering van OVpay vorig jaar al gepland, maar dat werd toen met een half jaar uitgesteld vanwege technische problemen. "Pas als we zeker weten dat het werkt, gaan we het landelijk invoeren. Het moet goed en het moet betrouwbaar", communiceerde het bedrijf destijds.

'Privacy gewaarborgd'

Bij de nieuwe betaalmethode is de privacy van reizigers gewaarborgd, verzekert de NS. "Je kunt het vergelijken met boodschappen doen", legt Elvira van der Vis van de NS uit. "De supermarkt ziet wel wat er in jouw mandje zit, maar weet niet wat er op jouw rekening staat. En de banken weten wel wat er op jouw rekening staat, maar weten niet wat jij hebt gekocht in de supermarkt. Dat is bij ons precies hetzelfde."
Het is overigens niet de bedoeling dat reizigers hun hele portemonnee voor de poortjes houden, want dan kan er van meerdere passen geld worden afgeschreven. "Daarom staat er ook op de poortjes: bied een losse pas aan. Dat is om reizigers erop te attenderen dat ze met dezelfde pas inchecken als uitchecken.
Maar wat als je vergeet uit te checken? Blijft de NS dan afschrijven van de rekening? "Nee, dan wordt er een standaard bedrag afgeschreven. Maar het is dan wel goed om je geld terug te vragen", legt Van der Vis uit. "Dus het is niet zo dat je honderden euro's aan ons verschuldigd bent. Op onze website is een heel eenvoudig keuzemenu en dan kun je binnen een paar stappen je geld terugvragen."

Andere vervoersbedrijven

Veel andere vervoersbedrijven bieden de service om met je betaalpas te reizen nu ook al aan. Zo is het in bepaalde bussen van Syntus Utrecht al sinds eind vorig jaar mogelijk om met je pinpas te betalen. De verwachting is dat de nieuwe methode eind maart bij elk vervoersbedrijf beschikbaar is.
Helemaal overbodig wordt de ov-chipkaart daarna nog steeds niet, want abonnementhouders kunnen geen gebruikmaken van de nieuwe dienst. "Zij moeten nog even gebruik blijven maken van hun ov-chipkaart", aldus van der Vis.