Utrechtse Antje Monteiro in een spetterende show over opvliegers en stemmingswisselingen

"Gedeelde smart is halve smart"
"Gedeelde smart is halve smart" © Kim van den Langenberg
Utrecht - "Oh schat, heb je last van opvliegers?" Hoe vaak musicalster Joanne Telesford dat wel niet heeft gehoord. Samen met haar vriendinnen Hilke Bierman en de Utrechtse Antje Monteiro brengt ze hun eigen overgangsverhalen voor het voetlicht in de voorstelling Opvliegers: Girls on Fire. Want het mag eindelijk wel eens een normaal gespreksonderwerp worden.
Kijk hier naar het item over Opvliegers, Girls on fire! Uit het programma Route C
En dus kwam deze muzikale show, met veel herkenbare liedjes maar ook persoonlijke verhalen van de dames zelf. Zo vertelt Antje over het heftige begin van de overgang bij haar: "Ik speelde mijn droomrol in Mamma Mia en toen kreeg ik last van stemmingswisselingen. Ik dacht, ik heb het gewoon te druk. Ik was mezelf niet meer. Ik dacht, wat raar, ik vind het leven niet meer zo leuk. Of 's morgens denken: ik moet weer een dag. Dat is echt niks voor mij. En ik wist ook niet wat het was. Maar het was dus daarvan."
"We hopen dat mensen er over gaan praten"
"We hopen dat mensen er over gaan praten" © Ivo Rikkert
De drie dames dansen, springen, hoelahoepen en zingen de sterren van de hemel. Met liedjes als Walking on sunshine en I will survive zit de stemming er al snel goed in. De dames zijn rond de 50 maar spatten van energie. Maar met de ongemakken van de overgang. En ze zijn natuurlijk niet de enige. Antje: "Er zijn 1,5 miljoen vrouwen in de overgang." Hilke: "Het is nog een taboe, bij vrouwen die het niet herkennen of er niet over durven te praten, zich ervoor schamen. En dat hoeft helemaal niet." Antje: "Gedeelde smart is halve smart. We staan als onszelf op het podium en vertellen onze eigen verhalen. Dus als wij daar open en eerlijk over praten, hopen wij dat mensen in de zaal er ook over gaan praten."
Opvliegers: Girls on Fire is te zien op 6 februari in het Beatrixtheater in Utrecht, op 11 februari in theater de Lampegiet in Veenendaal en op 4 maart in theater de Slinger in Houten.