Vuelta was een succes: 3 ton winst en bijna een miljoen bezoekers

Zo'n 260.000 bezoekers kwamen op de eerste etappe af
Zo'n 260.000 bezoekers kwamen op de eerste etappe af © Jan Kruijdenberg
Utrecht - De organisatie van de Vuelta-start in Nederland kan tevreden terugblikken. Het wielerfeest, dat afgelopen zomer in Utrecht en Brabant plaatsvond, is afgesloten met een positief resultaat van drie ton en er kwamen in totaal bijna een miljoen bezoekers op af, blijkt uit een evaluatie. Het bedrag zal naar verwachting in mindering worden gebracht op de eerder verstrekte subsidie vanuit het ministerie van VWS.
Er kwamen meer sponsorbijdragen binnen dan verwacht. Daardoor komen de inkomsten uit op totaal 15,67 miljoen in plaats van de vooraf gestelde 15,29 miljoen. Aan de kostenkant is eveneens een verschil te zien. De totale kosten bedragen 15,37 miljoen in plaats van de begrote 15,29 miljoen.
In augustus heerste vier dagen lang wielerkoorts in Nederland tijdens La Vuelta Holanda. De Ronde van Spanje begon met een ploegenpresentatie op het Vredenburg, gevolgd door een ploegentijdrit door Utrecht en een etappe die van start ging in Den Bosch en grotendeels door onze provincie voerde. De finish was op Utrecht Science Park. De laatste etappe in Nederland begon en eindigde in Breda.
Naar schatting 957.700 toeschouwers stonden langs de kant, meer dan verwacht. Zij waarderen het evenement in een onderzoek met een 8,3. Er waren geen grote incidenten en de sfeer was goed. Het activatieprogramma in aanloop naar en rondom La Vuelta Holanda wordt eveneens goed gewaardeerd, maar er waren wel minder bezoekers en deelnemers dan gehoopt. Niettemin gaven meer dan 60.000 deelnemers en 300.000 bezoekers een rapportcijfer 8,2 voor de activiteiten.
Burgemeester Sharon Dijksma is vol lof. “Van de ploegenpresentatie in Utrecht tot de finish in Breda was het een geweldig evenement. Ik wil daarom een groot compliment maken naar de projectorganisatie, die dit zo succesvol heeft opgezet en uitgevoerd. Bovendien is de samenwerking tussen de verschillende steden en provincies heel succesvol en leerzaam gebleken, net als de samenwerking tussen publieke en private partijen.”