Dijksma in gesprek met buurt na explosies en beschieting: 'Ongewild onderdeel crimineel conflict'

Utrecht - Drie explosies en een beschieting. Woonwijken in Utrecht waren deze maand het toneel van een crimineel conflict dat met grof geschut werd uitgevochten. Met onder meer een huisuitzetting en de tijdelijke sluiting van een woning moet de rust weer terugkeren, maar de schrik zit er nog in bij omwonenden.
De afgelopen weken waren er twee explosies bij woningen aan de Melissekade in Parkwijk in Leidsche Rijn. Even verderop werd een appartement aan de Pieter d'Hontlaan beschoten. Daarnaast was er een explosie bij een woning aan de Rijnlaan in Rivierenwijk. Waarschijnlijk is er sprake van een verband, maar de zaak is nog in onderzoek.
"We zien dat conflicten tussen criminele netwerken worden uitgevochten in woonwijken, soms op klaarlichte dag, en niet alleen meer gericht op de persoon zelf, maar ook op familieleden", laat een woordvoerder van de gemeente weten. "Hele buurten worden ongewild onderdeel van een crimineel conflict. Naar aanleiding van de recente incidenten zijn er op verschillende plekken zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen. Ook zijn er de afgelopen tijd meerdere panden gesloten."
Het gaat in ieder geval om een beschoten appartement aan de Pieter d'Hontlaan. Vorige week werd bekend dat de woning voor enkele weken op slot gaat om de rust en openbare orde te herstellen. Verder bevestigt woningcorporatie Portaal dat een huurder aan de Melissekade in Leidsche Rijn is uitgezet na een juridische procedure. De ontruiming van de woning was vorige week. Of er extra cameratoezicht is, is onbekend. De gemeente en politie willen niet toelichten welke zichtbare en onzichtbare maatregelen zijn genomen.
Burgemeester Sharon Dijksma wil binnenkort met buurtbewoners in gesprek. "Om hun ervaringen te horen, maar ook om te vragen wat ze nodig hebben om signalen van ondermijnende criminaliteit eerder te melden", licht de woordvoerder toe.
In gesprek met ministerie
In de provincie Utrecht waren sinds juni vorig jaar al zeker twintig explosies en beschietingen gericht op woningen. Om de aanpak van dit probleem aan te kaarten heeft de burgemeester Dijksma eind vorige maand een brandbrief geschreven aan de minister samen met andere burgemeesters, onder wie Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden. In zijn gemeente waren afgelopen zomer ook verschillende explosies. De brief aan de minister werd ook ondertekend door de hoofdofficier van justitie en de politiechef van Midden-Nederland.
Volgens Dijksma lopen gemeenten steeds op tegen hiaten in procedures, bijvoorbeeld doordat belangrijke informatie niet mag worden gedeeld tussen gemeente, politie en het Openbaar Ministerie. Een uitkomst is er nog niet. "We zijn er nog over in gesprek met het ministerie", aldus de woordvoerder.