Petfles-machines Utrecht Centraal doen het nog niet, dit is waarom

© NS
Utrecht - Het inleveren van plastic statiegeldflesjes op treinstations heeft vertraging opgelopen. Er is volgens de NS een technisch probleem. Het signaal dat een inlevermachine bijna vol zit komt niet door. Het merendeel van de statiegeldmachines op station Utrecht Centraal staat daardoor op dit moment uit tot er een oplossing gevonden is. NS hoopt dat het euvel eind deze week of volgende week verholpen is.
Utrecht Centraal had in november de primeur met de statiegeldmachines. Maar twee maanden later verloopt het inzamelen van plastic flesjes nog niet vlekkeloos. Slechts één van de vier automaten werkt op dit moment, laat een woordvoerder van NS weten. Dat is degene in de stationshal aan de kant van de Jaarbeurs.
Als het technische probleem is verholpen en alles vlekkeloos verloopt, wordt het project uitgebreid naar de Centraal Stations in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. De automaten staan daar wel al, maar zijn nog niet in gebruik genomen. De bedoeling was om dit voor het einde van vorig jaar te doen. NS wil uiteindelijk op vijftig stations inlevermachines plaatsen.

Stations afvalvrij

Met de komst van de inleverapparaten hoopt NS dat de flesjes gerecycled worden. Nu worden ze nog veel weggegooid. In de prullenbak, of er erger, op de grond. Aan het weggooien van de flesjes moet een einde komen. Het is niet goed voor het milieu en de NS heeft met ProRail en het Rijk afgesproken dat de stations in 2040 afvalvrij moeten zijn.
De inlevermachines op het station zijn vergelijkbaar met die in de supermarkt, maar er is een belangrijk verschil. Door een QR-code te scannen krijg je vrijwel meteen 15 cent statiegeld op je rekening gestort via de Tikkie-app. Voor een grotere fles ontvang je 25 cent. Het is ook mogelijk om het statiegeld te doneren aan de Plastic Soup Foundation, een organisatie die zich inzet tegen plasticvervuiling.