Het Vergeten Kind wil af van leeftijdsgrens jeugdzorg, maar kabinet ligt dwars

© ANP
Utrecht - Als het aan de Utrechtse stichting Het Vergeten Kind ligt, komt er een einde aan de leeftijdsgrens voor jeugdzorg. De branchevereniging Jeugdzorg Nederland is het daarmee eens. Het kabinet is echter tegen en ziet meer in "een goede begeleiding bij de uitstroom naar zelfstandigheid".
De leeftijdsgrens voor jeugdzorg staat volgens de huidige jeugdwet op 18 jaar. Zodra jongeren die leeftijd bereiken stopt de hulp. En dat is volgens Het Vergeten Kind allesbehalve een goede zaak. In sommige gevallen is de zorg nog hard nodig is, juist omdat deze jongeren al een complexe jeugd met veel problemen hebben.
De stichting vindt dat het beleid en de praktijk erop gericht moet zijn dat jongeren de zorg blijven krijgen die zij nodig hebben, ongeacht hun leeftijd. Volwassen worden is een proces en is niet gebonden aan een leeftijd, zo schrijven ze op hun eigen site.

Petitie

Om een verandering in deze regeling aan te brengen, is Het Vergeten Kind een petitie gestart. Maar vooralsnog lijkt die niet tot rigoureuze wijzigingen te leiden. "We weten al lang van tevoren dat iemand 18 wordt. Daar kan door jeugdhulporganisaties nog veel beter en eerder op worden voorbereid", zo verklaart Jeugd en Preventie-staatssecretaris Maarten van Ooijen in een reactie aan de NOS.
Van Ooijen ziet vooral een rol in goede begeleiding weggelegd. Het Vergeten Kind ziet echter liever maatwerk. Volgens de stichting worden ruim drieduizend uithuisgeplaatste kinderen dit jaar 18 jaar. "In de praktijk is de een op zijn 17de klaar om op eigen benen te staan, de ander pas op z'n 24ste", aldus een woordvoerder bij de NOS.

Overbruggingsperiode

Eerder liet Robert Paul Fennema, woordvoerder van het Leger des Heils, tegenover RTV Utrecht weten dat het moment van 18 jaar worden bij veel jongeren betekent dat ze vervolgens dakloos worden. "Vanaf die leeftijd zijn ze aangewezen op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Vaak zien we dan een probleem ontstaan, omdat ze van een relatief beschermde omgeving ineens op zichzelf aangewezen zijn en zelf dingen moeten uitzoeken. Wij zouden graag een overbruggingsperiode zien."
Voor jongeren die 18 jaar worden, is er nog wel een mogelijkheid om de zorg te verlengen. Daarvoor moet elk half jaar opnieuw een aanvraag bij de gemeente worden ingediend. Maar volgens Het Vergeten Kind is die regeling ongeschikt voor deze kwetsbare doelgroep. Verzoeken worden vaak niet toegekend en dat zorgt voor onzekerheid.