Oekraïense vluchtelingen in Nederland herdenken begin van oorlog in Jaarbeurs Utrecht

Eerder dit jaar diende de Jaarbeurs als opvangplek voor Oekraïense vluchtelingen.
Eerder dit jaar diende de Jaarbeurs als opvangplek voor Oekraïense vluchtelingen. © RTV Utrecht
Utrecht - Duizenden Oekraïners die momenteel in Nederland verblijven, herdenken op 24 februari in de Utrechtse Jaarbeurs het begin van de oorlog in hun vaderland. Het is op die dag een jaar geleden dat Russische troepen Oekraïne binnenvielen.
Het initiatief voor de landelijke bijeenkomst kwam van de stichting Vital'nya, een gemeenschap van Oekraïense vluchtelingen in Utrecht. De bijeenkomst is bedoeld voor alle Oekraïense vluchtelingen in Nederland.
"Het idee is dat een hal in de Jaarbeurs wordt ingericht in de vorm van Oekraïne", vertelt Ron van Dopperen over de herdenking. Hij is als woordvoerder betrokken bij Vital'nya. In de hal komen 25 punten die ieder voor een regio of stad staan. "Op die manier kunnen zij mensen uit hun eigen regio ontmoeten, waarvan ze misschien niet eens weten dat zij ook in Nederland verblijven."

Ervaringen delen

Volgens Van Dopperen is er onder Oekraïense vluchtelingen zeker behoefte aan een bijeenkomst als deze, al weet hij nog niet hoeveel mensen er daadwerkelijk op af zullen komen. "We starten nu een campagne in het Oekraïens en een ambassadrice gaat verschillende Oekraïense gemeenschappen benaderen", legt hij uit. "Maar het is natuurlijk vrij heftig wat ze hebben meegemaakt. We merken wel dat de behoefte er is om hun ervaringen met elkaar te delen."
Voorafgaand aan de bijeenkomst lopen deelnemers 'The Walk of Hope' van station Utrecht Centraal naar de Jaarbeurs. Voor die route is gekozen omdat duizenden Oekraïense vluchtelingen deze het afgelopen jaar hebben afgelegd, toen ze aankwamen in Nederland. "Utrecht was als het ware een verzamelpunt voor veel vluchtelingen. Vanuit daar zijn ze vervolgens verspreid geraakt over het land. Nu kunnen ze die route samen weer lopen."