Nóg een vintagewinkel in Utrecht: hoe duurzaam is dat?

Winkelmanager Rijk opent vrijdag de nieuwe zaak in Utrecht.
Winkelmanager Rijk opent vrijdag de nieuwe zaak in Utrecht. © RTV Utrecht
Utrecht - "Wie iets goeds wil doen voor het milieu, koopt tweedehands." Winkels spelen gretig in op deze trend en de ene na de andere vintagezaak verschijnt in Utrecht. Maar hoe duurzaam is dat eigenlijk?
Woensdag, 16.00 uur. Winkelmanager Rijk vouwt de laatste kledingstukken op voor de grote opening. Om hem heen wemelt het van de tieners op afgetrapte sneakers, studenten in oversized truien en ook een verdwaalde vijftiger die in de rekken ziet hangen wat zij vroeger gewoon in haar jeugd droeg.
Je kunt er niet om heen: vintage, oftewel tweedehandskleding, is hip. "Mensen zijn zich steeds bewuster geworden van de impact van fast fashion op het milieu. Hier koop je trendy kleding voor een klein prijsje", zegt Rijk.

30 euro per kilo

Deze vrijdag opent vintagewinkel Kilo Kilo zijn nieuwe winkel op de Bakkerstraat. Het concept is simpel: je weegt je kleding af en betaalt een vaste prijs van 30 euro per kilo.
Wees kritisch: waar halen ze hun kleding precies vandaan en wat doen ze met de spullen die ze niet verkopen?
Onderzoeker Denise Reike
Kilo Kilo is een bekende naam in de vintagewereld. Na wat een knipperlichtrelatie lijkt met de Domstad (in anderhalf jaar tijd gingen ze vijf verschillende panden af), hebben ze nu een vaste plek geclaimd in het centrum. De winkel zit hier minstens een halfjaar, misschien langer. Ondertussen doen ze zelf onderzoek, hoe ze hun kledingverkoop zo duurzaam mogelijk kunnen houden.
Want wat een duurzame oplossing lijkt, is het niet altijd. "Voor de consument is het lastig om te zeggen wanneer iets nou duurzaam is of niet", zegt onderzoeker Denise Reike van de Universiteit Utrecht. Vintagewinkels halen hun kleding vaak van grote verkooppunten. "Het is niet altijd duidelijk waar de kleding vandaan komt én wat er mee gebeurt als het niet wordt verkocht", legt ze uit. "Wordt het bijvoorbeeld verbrand, dan is dat natuurlijk weer slecht voor het milieu."
Nederland heeft ambitieuze plannen om in 2050 een 100 procent circulaire textielindustrie te hebben. Met andere woorden: de kledingindustrie moet duurzamer. Denk bijvoorbeeld aan recycling of tweedehandskleding verkopen. Reike deed hier onderzoek naar en stelde vast dat alleen vintageshoppen niet de oplossing is.

Zelf duurzaam shoppen?

Tuurlijk, hoe minder je koopt, hoe beter het is voor het milieu. Maar wil je duurzaam je slag slaan, dan kan het helpen om kritisch te kijken naar wat je koopt. "Je kunt in gesprek gaan met de verkopers van de vintagewinkel. Wees kritisch: waar halen ze hun kleding precies vandaan en wat doen ze met de spullen die ze niet verkopen?", adviseert Reike. "Natuurlijk is het ook beter om de kleding in de zaak zelf te kopen en niet te laten bezorgen. Dat ontlast het milieu enorm."
Ook winkelmanager Rijk is zich ervan bewust: vintage is weliswaar minder vervuilend dan grote fast fashion-ketens, maar het blijft onderdeel van de ingrijpende kledingindustrie. "Beetje bij beetje proberen we steeds duurzamer te zijn", zegt hij, terwijl hij de laatste klanten van de dag helpt. "Zo kopen we groot in, zodat we minder vervoerskosten hebben. Ons inpakmateriaal en de hangers zijn recyclebaar en we doen onderzoek naar hoe we onze voetafdruk kunnen verkleinen."
En het liefst komt die voetafdruk dan ook nog in een trendy laarsje.